Recepata i ideja za blagdanske kolače doista ima u izobilju, od bakinih starih knjižica s receptima, starih kuharica do interneta. Međutim vremena nema, a kako vam blagdani ne bi bili još stresniji, zašto se ne biste odlučili napraviti kolače za koje ne morate paliti pećnicu? Naravno, smjesa za kuglice mora odstajati i priprema nije toliko brza kao primjerice kad pečete samo neki biskvitni kolač, jer morate ručno napraviti sve te kuglice, ali ako imate pomagače, ovo je idealna prilika da ih uključite.

Djeca obožavaju pomagati roditeljima, a zajedničko kuhanje i priprema kolača je odličan način za provođenje vremena, dobru zabavu i najljepše uspomene.

Skupili smo tri recepta za blagdanske kuglice bez pečenja koje možete uvrstiti na svoj blagdanski jelovnik, a sadrže sve što najviše volite - sve vrste čokolade i kokos.

1. Domaći rafaello bez mlijeka u prahu

Sastojci:

60 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
1 žlica maslaca
1/2 žličice ekstrakta vanilije
60 g kokosa
20 lješnjaka ili badema

Priprema:

Bijelu čokoladu s slatkim vrhnjem otopite na pari. Dodajte maslac i nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka, a zatim maknite s vatre. Dodajte ekstrakt vanilije i naribanu koricu naranče. Zatim dodajte 30 g kokosa, sve promiješajte, pokrite prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Uzmite malo smjese, oblikujte kuglice i u sredinu stavite lješnjak ili badem i zatvorite. Uvaljajte u preostali kokos. Poslužite ili ostavite u hladnjaku do posluživanja.

2. Lažne ferrero rocher kuglice s lješnjacima

Sastojci:

1 pakiranje mljevenih keksa (npr. plazme)
1/2 margarina
150 g čokolade
2 žlice kikiriki maslaca
pečeni lješnjaci
orasi

Priprema:

Pomiješajte mljeveni keks i maslac od kikirikija, pa u smjesu dodajte čokoladu koju ste otopili s margarinom. Sve dobro izmiješajte, a ako je smjesa gusta dodajte malo vode. Odvojiti malo smjese, staviti pečeni lješnjak, pa oblikujte kuglicu. Ukrasite nasjeckanim orasima ili bademima.

3. Čokoladne rum kuglice s mljevenim keksom

Sastojci:

150 g šećera
1 jaje
50 g maslaca
300 g mljevenog keksa
100 g mliječne čokolade
malo ruma
kokos

Priprema:

Izmiksajte maslac, šećer i jaje pa dodajte mljeveni keks i otopljenu čokoladu i promiješajte. Po želji dodajte rum. Rukom uzimajte smjesu i radite kuglice, uvaljajte u kokos, pa stavite u hladnjak da se stvrdnu.

4. Rum kokos kuglice s bijelom čokoladom

Sastojci:

1 pakiranje napolitanki ili keksa s okusom vanilije
3/4 šalice šećera u prahu
2 žlice kakaa u prahu
1/4 šalice tamne čokolade
2 žlice javorovog sirupa/meda
1/3 šalice ruma (po potrebi dodajte još)
280 g bijele čokolade
3 šalice kokosa

Priprema:

Napolitanke ili kekse s okusom vanilije usitnite u blenderu pa dodajte kakao, šećer u prahu i komadiće čokolade. Još jednom dobro izmiksajte pa prelijte rumom i medom ili javorovim sirupom. Ponovo izmiksajte pa oblikujte kuglice i posložite na tacnu. Pokrijte prozirnom folijom i stavite na kratko u hladnjak. Uvaljajte u otopljenu čokoladu pa u kokos.