Philip Breedlove, bivši vrhovni zapovjednik NATO-ovih snaga u Europi objavio je svoja tri scenarija za rat u Ukrajini. Dva uključuju poraz Ukrajine.

"Ako ne učinimo ništa drugačije nego što činimo sada, na kraju će Ukrajina izgubiti jer Rusija ima više ljudi nego Ukrajina", rekao je za Newsweek.

"Ako Zapad napusti Ukrajinu, ona će se nastaviti boriti hrabro, ali deseci tisuća Ukrajinaca će umrijeti i na kraju će Rusija pokoriti cijelu Ukrajinu, koja će opet biti ruski vazal", rekao je.

Ali jedan put nudi nadu za Ukrajinu, prema Breedloveu, koji je kao zapovjednik NATO-a između 2013. i 2016. svjedočio posljedicama Putinove aneksije Krima 2014.  "Ako Zapad odluči dati Ukrajini ono što im je potrebno za pobjedu, Ukrajina će dobiti ovaj rat", rekao je general. "Ovaj rat će završiti točno onako kako zapadni kreatori politike žele da završi", kaže.

Američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) vjeruje da bi zamrzavanje sukoba u ovom trenutku bilo lošija opcija nego nastavak pomoći Ukrajini jer bi to Putinu dalo vremena da se pripremi za ponovne ratne napore i sukob s NATO-om.