Nacrt studije izvodljivosti za uporabe biomase u svrhu korištenja drvnog otpada za potrebe predstavnika udruge Drvnog klastera Hercegovine predstavljen je danas u Mostaru.

Glavni svrha studije je podržati Drvni klaster za uporabu drvnog otpada, biomase te kreirati Studiju izvodljivosti uporabe biomase. Zadatak studije je procijeniti potencijal biomase u području Hercegovačko-neretvanske županije, kao i potencijal biomase, koji je dostupan od strane najvećih tvrtki za preradu drva u Hercegovini.

Direktor Razvojne agencije za Hercegovinu REDAH Ivan Jurilj kazao je u izjavi za medije kako se spomenuta studija izrađuje u sklopu projekta NEXT, koji se financira u okviru jadranskog programa prekogranične suradnje. Izradu studije, također sufinancira federalno Ministarstvo razvoja, poduzetništva i okoliša.

''Ovu smo studiju inicirali u suradnji s drvnim klasterom Hercegovine iz razloga da ovom studijom ispitamo mogućnosti korištenja biomase u svrhu iskorištavanja drvnog otpada koji postoji u Hercegovini'', istaknuo je Jurilj.

Predsjednik drvnog Klastera Hercegovine Zdravko Vojvodić kazao je kako u drvnom sektoru u klasteru Hercegovine imaju velikih problem s drvnim otpadom.

''Pogotovo mi koji smo u gradovima kao što je Mostar nemamo gdje smjestiti taj drvni otpad, a ne koristimo ga kao pogonsko gorivo u svom proizvodnom procesu'', kazao je Vojvodić.

''Danas smo ovdje da vidimo kakva je mogućnost da se napravi proizvodnja paleta jer taj otpad nije ustvari otpad ,već sirovina za neku drugu proizvodnju i to bi bilo dobro iskoristiti u neke pozitivne svrhe'', poručio je Vojvodić.