Bill Gates više nije drugi najbogatiji čovjek svijeta. Na (još uvijek vrlo udobno i zavidno) treće mjesto srušio ga je široj javnosti relativno nepoznat Francuz Bernard Arnault.

Arnault je predsjednik i izvršni direktor francuskog imperija visoke mode, kozmetike, nakita i alkoholnih pića LVMH. Prema Bloombergu, Arnault je trenutno težak oko 108 milijardi dolara, što je milijardu više od Gatesa koji je drugu poziciju na ljestvici najbogatijih držao punih sedam godina.

Prvo mjesto i dalje drži šef Amazona Jeff Bezos.

Arnault je Gatesa srušio na treće mjesto i prema Forbesovoj ljestvici najbogatijih.

Tko je Arnault?

Arnault već neko vrijeme drži titulu najbogatijeg čovjeka u Europi. Punim imenom Bernard Jean Étienne Arnault rođen je 1949. godine na sjeveru Francuske, a karijeru je započeo u građevinskoj firmi svog oca. Nakon toga se počeo baviti nekretninama te 1970. godine postao izvršni direktor obiteljske kompanije.

1984. Arnault je kupio kompaniju Agache-Willot-Boussac koja u to vrijeme nije poslovala najbolje i preimenovao je u Financière Agache, piše The New York Times.

U međuvremenu, luksuzni brendovi Moet Hennessy i Vuitton spojili su se u LVMH Moet Hennessy-Louis Vuitton SE. Direktor LVMH-a Henry Racamier ubrzo je zatražio od Arnaulta da im se pridruži u kompaniji zbog navodnih internih problema.

Arnault je zatim kupio dionice tvrtke i pomogao posredovati između direktora Moet Hennessyja i Louis Vuittona. Naposljetku je uspio prikupiti dovoljno dionica da spriječi raspad kompanije te je 1989. godine imenovan izvršnim direktorom, prenosi Index.hr.

Arnault je LVMH izgradio u megauspješnu kompaniju koja kontrolira brendove poput Louisa Vuittona, Christiana Diora i Givenchyja, ali i Dom Perignon te Sephoru. Uložio je i u Netflix.

(www.jabuak.tv)