Bijela pita je jedna od onih starinskih posebnih mirisnih, prhkih pita koje se tope u ustima. Sastojci su toliko jednostavni i banalni da okus iznenađuje.

Sastojci za kore:

400 g brašna pola meko, pola oštro
130 g svinjske masti
100 g šećera
1 cijelo jaje
vrhom puna žličica sode bikarbone
4 žlice kiselog vrhnja ili mlijeka

Sastojci za kremu:

500 ml mlijeka
5 žlica oštrog brašna
250 g margarina s aromom vanilije
250 g šećera
1 limun ili limun šećer ako ne vjerujete u porijeklo limuna

Priprema kora:

Sve sastojke za kore pomiješajte i zamijesite glatko tijesto. Raspodijelite ga na 3 jednaka dijela. Ja izvažem cijelo, pa podijelim na 3 i onda ponovno važem svaki dio zasebno. Ja ostavim tijesto da odmori 15 minuta pokriveno krpom. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.

Dok se tijesto odmara vi si izrežite 3 masna papira dimenzija otprilike 23*32 cm. Pripremite si i veliku tepsiju koju ćete preokrenuti i na kojoj ćete peći kore. Svaku koru razvaljajte na papiru uz pomoć brašna, pobrašnite i papir i tijesto gore.
Koru prije pečenja izbockajte vilicom da se na napuše i stavite ju peći oko 5 minuta. Ne smije porumeniti i izgoriti. Ponovite s ostale dvije kore.

Priprema kreme:

Mlijeko i brašno pomiješajte i stavite na vatru. Kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite, povremeno promiješajte da vam se nebi stvorile grudice. Margarin sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom, pa u to dodajte ohlađenu smjesu od mlijeka i brašna, te sok jednog cijelog limuna i malo naribane korice limuna. Kremu raspodijelite na 2 jednaka dijela.

Slaganje:

Na jednu koru premažite jedan dio kreme, mažite do rubova. Na kremu stavite drugu koru, nemojte koru jako pritiskati. Lagano premažite drugi dio kreme, stavite zadnju koru, lagano pritisnite. Stavite u frižider do sutradan, poslužite i uživajte.

Napomena:

Ovjde umjesto margarina možete koristiti i neku drugu masnoću po želji, poput maslaca.

Izvor: Skuhaj.hr