Bijela kuća optužila je Elona Muska za ponavljanje antisemitske laži na njegovoj društvenoj mreži X ovaj tjedan, nazvavši to "gnjusnom promocijom antisemitske i rasističke mržnje" koja "kruži protiv temeljnih vrijednosti Amerikanaca".

Izjava Bijele kuće slijedi nakon odluka nekoliko velikih korporacija da povuku svoje oglase sa mreže X, a nakon što je nadzorno tijelo Media Matters otkrilo da su oglasi IBM-a, Applea i drugih postavljeni uz sadržaj koji promovira Adolfa Hitlera i nacističku stranku.

Teorija zavjere o Židovima

Musk je u srijedu podržao objavu na X-u, u kojoj se lažno tvrdi da Židovi raspiruju mržnju prema bijelcima, rekavši da korisnik koji se poziva na teoriju zavjere "Velika zamjena" govori "pravu istinu".

Ta teorija zavjere tvrdi da Židovi i ljevičari smišljaju etničku i kulturnu zamjenu bjelačkog stanovništva s ne-bijelim imigrantima, što će dovesti do "bijelog genocida".

"Neprihvatljivo je ponavljati gnusnu laž... mjesec dana nakon najsmrtonosnijeg dana za židovski narod od holokausta", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, misleći na Hamasov napad na Izrael 7. listopada.

Korporacije Lions Gate Entertainment Corp, Walt Disney Co.i Warner Bros Discovery objavile su u petak i subotu da pauziraju svoje oglašavanje na mreži X, dok je Axios izvijestio da Apple, najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti, također pauzira svoje oglase.