Tijekom prvih četiri mjeseca ove godine voda se u BiH najviše uvozila iz zemalja regije Srbije, Hrvatske, Slovenije, ali i Italije i Francuske, te Turske.

Za prva četiri mjeseca ove godine u BiH je uvezeno vode u vrijednosti više od 86 milijuna KM, dok je u istom razdoblju prošle godine BiH uvezla nešto više od 75 milijuna KM ovog napitka.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), tijekom prvih četiri mjeseca ove godine voda se u BiH najviše uvozila iz zemalja regije Srbije, Hrvatske, Slovenije, ali i Italije i Francuske, te Turske.

“Tijekom ovog razdoblja iz BiH se voda najviše izvozila u Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, Srbiju i Austriju”, navodi se u podacima UNO BiH.

Zanimljivo je da BiH kao zemlja koja obiluje prirodnim izvorima pitke vode svake godine više vode uveze nego što izveze, pišu Nezavisne.

Ekonomski analitičari komentiraju kako je uvoz vode u BiH u potpunosti neopravdan, te je jedan od razloga ovakve situacije nedovoljna promocija domaćih proizvoda, ali i da, nažalost, jedan dio krivnje snose i domaći potrošači koji preferiraju strane brendove.

Kako kaže ekonomski analitičar Igor Gavran, uvoz vode dominira iz više razloga, a jedan od njih je i to što domaći proizvođači nisu prepoznati kao brendovi izvan države.