Da radna snaga ne odlazi samo put inozemstva, nego i suprotno, iz inozemstva dolazi u BiH, govore podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema kojima je lani izdano 2.908 radnih dozvola u BiH, što je za 315 dozvola više nego godinu ranije, pišu Nezavisne novine.

''Od ovog broja u Federaciji BiH je izdano 1.848, u Republici Srpskoj 920, a u Brčko distriktu BiH 140 radnih dozvola'', podaci su ove agencije.

U Zavodu za zapošljavanje RS su kazali da je u prvih šest mjeseci ove godine izdano 575 radnih dozvola stranim državljanima, dok su u Federalnom zavodu za zapošljavanje istaknuli da zbog kvara na aplikaciji nisu u mogućnosti novinarima banjalučkih novina dostaviti tražene podatke.

Kako navode iz Agencije, najviše dozvola je lani izdano u oblasti trgovine na veliko i malo, te popravke motornih vozila i motocikala, i to 667 dozvola.

''Nakon te djelatnosti slijedi poslovanje nekretninama za koje je izdano 356, dok je  za prerađivačku industriju izdano 268 radnih dozvola'', stoji u izvještaju o radnim dozvolama ove agencije.

Kako je navedeno, u kategoriji ostalih uslužnih djelatnosti je izdano 237 dozvola za rad, za umjetnost, zabavu i rekreaciju 224, a za obrazovanje 207.

Prema ovim podacima, najviše radnih dozvola je izdano državljanima Srbije, i to 733, dok je državljanima Turske izdana 331 dozvola.

''Državljanima Hrvatske je izdano 170 radnih dozvola, a državljanima Kine 147 dozvola'', istaknuto je u Agenciji.

Nezavisne novine navode kako je posebno zanimljivo to da su 54 dozvole izdane državljanima Njemačke, 24 osobama s državljanstvom Austrije, a državljanima SAD 42 radne dozvole.

''Državljanima ostalih država je izdano 385 dozvola, osobama s državljanstvom Ruske Federacije 45 dozvola, dok je Talijanama izdano 110 dozvola'', navedeno je u izvještaju.

Među osobama kojima su još izdane dozvole za rad su i državljani Libije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Jordana...

Kada je u pitanju kvalifikacijska struktura, najviše dozvola je izdato stranim državljanima s visokom stručnom spremom, i to 1.393 dozvole, dok za osobe s višom stručnom spremom nije izdana nijedna dozvola.