Bosna i Hercegovina dobila je u petak novi kontingent medicinske pomoći koju je osigurala Europska unija, uključujući kvalitetne bolničke respiratore namijenjene teškim pacijentima oboljelim od koronavirusa.

Medicinski strojevi i zaštitna oprema koji su dopremljeni u Sarajevo vrijedni su 800 tisuća eura, a šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler kazao je novinarima tijekom primopredaje donacije kako na ovaj način Unija ponovno konkretno dokazuje spremnost da podupre BiH.

U početnoj fazi epidemije EU je izdvojila sedam milijuna eura za hitnu medicinsku pomoć, koja uz respiratore znači i nabavu EKG-a, rendgena i uređaja za ultrazvuk te znatne količine zaštitne medicinske opreme, a Satler je kazao kako će EU zdravstvenom sektoru u BiH pomoći s dodatnih 28 milijuna eura.

Respiratori koji su dopremljeni u petak proizvedeni su u Švedskoj i dokazane su kvalitete, za razliku od onih koje je Federacija BiH u travnju nabavila iz Kine i koji su se pokazali neupotrebljivima u bolničkim odjelima intenzivne skrbi kojima su bili namijenjeni.  

Za taj posao iz entitetskog je proračuna plaćeno 5,3 milijuna eura, a obavljen je uz posredovanje tvrtke "Srebrena malina", koja nikad nije nabavljala medicinsku opremu. Tužiteljstvo BiH o tome sada vodi istragu, suspendiran je ravnatelj entitetske Civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potpisao sporni ugovor o nabavi, a dva bliska suradnika premijera Fadila Novalića, povezana s ovim skandalom, podnijela su ostavke.

Poziv na što skoriji novi zakon o javnim nabavama

Aludirajući na ovu aferu, Sattler je kazao kako su skandali vezani uz nabavu medicinske opreme pokazali koliko je važno donijeti i poštovati zakone o javnim nabavama sukladno standardima koji vrijede u EU. Također je pozvao sva tijela vlasti u BiH da se što prije donese novi zakon o javnim nabavama.

Šef Delegacije EU upozorio je i kako BiH tek čekaju teški izazovi spašavanja radnih mjesta ugroženih epidemijom, što se ne može postići bez suradnje svih razina vlasti. Kazao je i kako bi te procese trebalo voditi usporedno s provedbom reformi, nužnih kako bi BiH stekla status kandidata za članstvo u EU.

BiH je takav zahtjev podnijela još 2016., no Europska komisija ocijenila je da on ne može biti odobren prije provedbe reformi, definiranih u 14 točaka u dokumentu iz 2019.

Vlasti u BiH od tada nisu napravile ništa pa je Delegacija EU u BiH osmislila novi koncept provedbe reformi kroz ad hoc radnu skupinu, koju čine najodgovorniji državni i entitetski dužnosnici, no HDZ BiH u tome ne želi sudjelovati dok je u toj skupini Željko Komšić, kojem osporavaju legitimitet kao hrvatskom članu Predsjedništva BiH.

Sattler je u petak ponovio poziv svima kojih se to tiče da se uključe u rad ad hoc skupine.