Gorivo na benzinskim crpkama u BiH u ovoj godini poskupjelo je u sedam navrata, a sniženo tek tri puta. Ako se uzme u obzir da na svjetskom tržištu one znatno sporije rastu, jasno je zašto su građani nezadovoljni velikim rastom cijena na benzinskim crpkama, piše Dnevni avaz.

Nizak standard

Tim povodom Udruženje „Naftni komitet u BiH“ jučer je u Sarajevu na prezentaciji pod nazivom „Pričajmo o nafti“ detaljno prikazalo na koji se način formiraju cijene i koji su svjetski trendovi u ovoj oblasti.

Između ostalog, iznesen je i podatak da, usprkos tome što su naši PDV (17 posto) i akcize (0,38 posto) najniži u Europi, BiH u odnosu na prosječnu plaću ima peti najskuplji rezervoar na Starom kontinentu.

Naime, samo porezi po litru benzina iznose 0,55 eura, a da ne govorimo i o drugim nametima. Kako je prosječna plaća u BiH u rujnu iznosila je 877 KM, u Udruženju su izračunali da bh. građani plaćaju peti najskuplji rezervoar u Europi. Po tom parametru, skuplji rezervoar od BiH plaćaju u Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu.

Predstavnici Udruženja istaknuli su da je jedan od najvećih problema siva ekonomija u sektoru naftnih derivata.

- Pojedine crpke direktno kradu od kupaca tako što prilikom točenja goriva pokazuju veći protok od stvarnog. Ima tu i rada na crno, točenja lož-ulja, pogotovo u Distriktu Brčko, a nešto manje u RS - rekla je Tatjana Perić, generalna tajnica Udruženja.

U BiH trenutno rade 1.164 benzinske crpke, pa je BiH u odnosu na broj vozila među vodećim u Europi. Statistika kaže da jedna crpka opskrbljuje 877 vozila. Zanimljivo, baš kolika je i prosječna plaća.

Markiranje goriva

Predsjednik Udruženja Srđan Pešević rekao je da se tržište u BiH uređuje, ali da smo daleko čak i od zemalja u regiji.

- U Srbiji se, naprimjer, primjenjuje koncept markiranja goriva, što je dovelo do rasta tržišta u prvoj godini od 18 posto. Uvođenje markiranja goriva n razini BiH dovelo bi do povećanja prihoda od akciza za državu, a ne bi štetilo krajnjem potrošaču, jer bi imali kvalitetno gorivo po istoj cijeni - kazao je Pešević.

Poremećaji na tržištu

Kada je riječ o cijeni goriva u BiH u narednom periodu, Pešević smatra da će ona padati. No, s obzirom na to da se radi o osjetljivom području, nije mogao govoriti o dugotrajnijem periodu, jer se stanje u pogledu cijena lako može promijeniti.

- Na cijenu goriva, osim cijene barela nafte, mnogo utječu poremećaji na tržištu i konkurencija. Cijena barela jeste bitna, ali nije ključni faktor - istaknuo je Pešević.