Nez odgađanja BiH treba dovršiti i objaviti rezultate popisa stanovništva, zaključeno je na sastanku predstavnika Međunarodne monitoring misije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstva u BiH iz 2013. godine.

Predsjedavajući IMO-a, Pieter Everaers, direktor EUROSTAT-a koji je zaduženj za suradnju u oblasti statistike sa zemljema proširenja, ponovio je potrebu završetka obrade podatakaa i priprema za objavljivanje bez daljnih odlaganja.

Bosna i Hercegovina se obvezala na provođenje popisa stanovništva i uspješno je poduzela inicijalne korake. S tim u skladu, IMO ponovo ohrabruje zavode i Agenciju za statistiku da okončaju aktivnosti na popisu i objave rezultate, a Vijeće ministara BiH da pruži punu podršku okončanju. To je dio odgovornosti koju je BiH preuzela opredjeljenjem da napravi popis stanovništva.

IMO će nastaviti pratiti napredak provedbe metodologije popisa u skladu s međunarodnim preporukama, te pozorno pratiti dešavanja u idućim mjesecima. IMO je uvjeren da će preostala ključna metodološka pitanja biti uskoro riješena, posebno u smislu utvrđivanja prebivališta stanovništva.

Europska unija smatra popis stanovništva u BiH jednim od ključnih pitanja, ne samo zbog njegove važnosti u okviru procesa europskih integracija već i ključnog značaja za ekonomsko i socijalno planiranje, što je od posebne hitnosti u kontekstu Reformske agende, čiji je sastavni dio i popis stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).