Bosna i Hercegovina je zabilježila premijernu pobjedu pod vodstvom Roberta Prosinečkog svladavši u Razgradu Bugarsku s 1:0, iako je igra bila za zaborav.

Utakmicu bolje otvaraju Bugari. Prvu pristojniju priliku stvorili su u osmoj minuti, ali šut iskosa Spasa Deleva bio je lagan plijen za Ibrahima Šehića. Četiri minute kasnije, još bolja šansa za Čočeva nakon kornera, ali iz dobre pozicije Bugarin loše šutira glavom, lopta odlazi preko gola.

I onda bljesak gostiju. Akciju započinje Džeko, zatim nastavlja Duljević koji dobrim pasom lansira Kolašinca, a bek Arsenala potom ubacuje loptu u šesnaesterac za Kodru, koji poentira u petercu za 1:0! Odlično izveden napad nagrađen je realizacijom nogometaša Grasshoppera, piše ScSport.ba.

Domaća momčad potom ponovo stvara nekoliko prilika. Milanov iz blizine šalje loptu pored gola u 24. minuti, a Aleksandrov u 27. i 37. minuti upućuje opasne udarce, ali Šehić je na nivou zadatka oba puta. No, uspijevaju i gosti stvoriti šansu, i to odličnu u 41. minuti – Kodro ponovo dobija upotrebljiv pas u kaznenom prostoru, izlazi pred vratara Plamena Ilieva, ali šalje loptu pored „pogrešne“ strane vratnice. Na zasluženi odmor “Zmajevi” ipak odlaze s prednošću od 1:0.

Početak drugog dijela nije donio naročita uzbuđenja. No, nakon tvrde i spore igre u prvih 15-tak minuta nastavka, polušansa se ukazala Bičakčiću u 63. minuti. Slobodan udarac je izveo Pjanić, ali defanzivac Hoffenheima ipak nije uspio bolje zahvatiti glavom loptu, koja odlazi pored vratnice bugarskog gola. Minutu kasnije dobra šansa za Despodova, koji tek po ulasku u igru istrčava sam pred Šehića, ali šutira pravo u bh. vratara.

Potom je ritam utakmice ponovo opao i sve do 84. minute nije bilo prilika. Tada je, naime, Milošević zamalo iskoristio konfuziju bugarske obrane, ali loptu je ipak uhvatio Iliev na gol liniji. Tri minute kasnije velika šansa za Bugare, koji pogađaju vratnicu nakon kornera, ali zatim u nastavku akcije Rajnov igra rukom zbog čega dobija drugi žuti karton i putokaz prema svlačionici.

Do samog završetka nije bilo interesantnijih zbivanja. “Zmajevi” su, što je najvažnije, upisali pobjedu, prvu u mandatu Prosinečkog. Do prijateljskog susreta sa Senegalom, za četiri dana, svakako će imati vremena da analiziraju što trebaju popraviti u vlastitoj igri.

Bugarska – BiH 0:1

RAZGRAD – Stadion Ludogorets Arena. Gledatelja 6.000. Sudac: Francois Letexier (Francuska). Žuti kartoni: Čorbadžijski, Rajnov (Bugarska). Crveni karton: Rajnov (Bugarska). Strijelac: 0:1 Kodro (20).

BUGARSKA: Iliev, Aleksandrov, Bodurov, Božikov, Čočev (Rajnov), Čorbadžijski (Popov), Delev (Despodov), Kostadinov, Milanov (Slavčev), Popov, Zanev (Nedelev).

BiH: Šehić, Memišević, Kolašinac, Zukanović, Bičakčić, Sarić (Medunjanin), Bešić (Cimirot), Pjanić, Kodro (Milošević), Duljević (Zakarić), Džeko (Prevljak).

(www.jabuka.tv)