Zastupnica u Europskom parlamentu iz zastupničke grupe Identitet i demokracija Julie Lechanteux istaknula je kako bi nakon 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma trebalo okončati međunarodno starateljstvo Ustavnog suda BiH i toj zemlji dati puni suverenitet.

"Hitno bi trebalo započeti s reformom Ustavnog suda, koji bi trebalo da uključe samo suce BiH. Međunarodni suci, kršeći načelo pravičnosti, prečesto su se svrstavali uz bošnjačke suce, ostavljajući srpske i hrvatske suce u manjini vodeći se više političkim nego zakonskim odlukama", konstatirala je Lechanteux.

Ona je naglasila da je upravo nedavno, sa veoma osporenom odlukom o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske, istinski došlo do kršenje ustava, jer se tom odlukom de fakto oduzima 3,5 posto njene teritorije.

Lechanteux je svoje mišljenje iznijela na društvenim mrežama Facebook i Twitter povodom obilježavanja 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH, navodeći da je u Parizu 14. prosinca 1995. godine potpisan mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH između Bošnjaka /muslimana/, Hrvata /katolika/ i Srba /pravoslavaca/.

"Iako je potpisan u Parizu, ovaj sporazum je poznatiji kao Daytonski sporazum, jer je o njemu prigovarano u SAD točnije u vojnoj bazi Wright Patterson bazi u blizini Daytona, u Ohaju", navela je europska zastupnica u svojoj objavi, prenosi Srna.

Iako je s jedne strane, dodala je ona, Dejtonskim sporazumom stavljena točka na krvavi sukob između zaraćenih strana, ovim sporazumom je također uspostavljen poslijeratni ustavni okvir BiH u obliku međunarodnog poluprotektorata.

"Novi Ustav BiH, koji je aneks sporazuma, također predviđa Ustavni sud sačinjen od devet članova, od kojih četiri bira Zastupnički dom Federacije BiH, po dva Hrvati, Bošnjaci i Srbi, dok tri stranca, imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava", navela je Lechanteux.