Sud BiH odbio je odrediti privremeni pritvor Sabaheti Džindo za kojom je Crna Gora raspisala Interpolovu potjernicu a zbog njenog izbjegavanja izdržavanja sedmomjesečne zatvorske kazne. Džindo je, kako je priopćeno je iz Suda BiH, pravomoćno osudio Osnovni sud u Bijelom Polju.

 – U okviru priložene dokumentacije vidljivo je da je potraživana Sabaheta Džindo državljanin Bosne i Hercegovine, a članom 40. stav 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisan je postupak izručenja u slučaju da se pred Sudom pojavi državljanin BiH. Navedena odredba predviđa mogućnost odbijanja izručenja potraživanog lica u slučaju da nadležni organi, učesnici u postupku izručenja, uvidom u postojeću bazu podataka državljana, ili na drugi, način, utvrde da je potraživani državljanin BiH. U skladu sa međunarodnim standardima u postupanju u postupcima izručenja, Sud je cijenio i mogućnost izručenja vlastitih državljanja, u skladu sa Ugovorom o izručenju između BiH i Crne Gore, navode u Sudu BiH.

Inače, Džindo je organima gonjenja poznata od ranije i to uglavnom po krađama. Džindo je 2015. godine hapšena na području Istočnog Sarajeva gdje je na djelu uhvaćena u frizerskom salonu i to dok je pokušavala ukrasti novčanik.

Nekoliko dana prije ovog hapšenja Džindo je prošla i kroz policijske evidencije u Banjoj Luci, a zbog sumnje da je u prostorijama trgovinske radnje u centru grada iz torbice jedne žene ukrala novac u iznosu od 107 KM.

Ubrzo je potom uhapšena i puštena na slobodu. U maju iste godine je pritvorena zbog krađe novčanika sa 420 KM u Živinicama, ali poslije toga na djelu je uhvaćena još nekoliko puta. Tražena je u svim gradovima u našoj zemlji, zbog krađa u trgovinama, kafićima, na pijaci i slično, zbog čega je i osuđivana.

U rujnu ove godine uhićena je skupa sa Arnelom Ožaković, ali je nakon saslušanja puštena na slobodu.