Opskrba električnom energijom i plinom u BiH predstojeće zimske sezone neće biti problem osim u slučaju ekstremne potrošnje i obustave dostave plina iz Rusije za što sada nema nikakvih naznaka, kazali su čelni ljudi Elektroprivrede BiH i tvrtke Energoinvest.

Dok europske države strahuju kako će osigurati dostatne količine struje i plina za predstojeću zimsku sezonu, u BiH su uvjereni kako se mogu osloniti na svoje izvore električne energije, ali i na dobavu plina uz posredovanje Gazproma jer Rusija BiH do sada nije uvrstila na popis neprijateljskih država, piše Hina.

Dva bloka termoelektrane u Tuzli

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija kazao je kako suša nije posebice utjecala na proizvodnju električne energije iz hidroelektrana, a isporuke ugljena za termoelektrane teku redovito.

U odnosu na 2021. kada je u svim pogonima Elektroprivrede BiH proizvedeno 6677 GWh električne energije, ove je godine ta proizvodnja povećana jer su temeljem posebne odluke vlasti Federacije BiH, ponovo stavljena u pogon dva bloka termoelektrane u Tuzli.

Elektroprivreda BiH iz ugljena još uvijek proizvodi do 75 posto ukupne količine električne energije.

Dobili smo priliku proizvesti dodatnih blizu 900 GWh struje u ovoj godini, kazao je Andelija.

Pojasnio je kako je time omogućeno da građani Federacije BiH nastave plaćati oko 32 eura za MWh struje unatoč činjenici da je ona na svjetskim burzama vrtoglavo poskupjela.

U Elektroprivredi BiH ipak su zabrinuti mogućnošću da veći broj kućanstava naglo počne koristiti struju za grijanje jer bi to, uz postojeće cijene, prouzročilo značajne financijske gubitke s obzirom na činjenicu da su vlasti odlučne kontrolirati cijene ne bi li zaštitile standard građana.

Plin

U opskrbi plinom BiH i dalje u cijelosti ovisi o Rusiji jer ima samo jedan izvor dobave i to preko plinske mreže Srbije.

Na temelju dugogodišnjeg ugovora plin od Gazproma kupuje sarajevski Energoinvest, a njegova direktorica Bisera Hadžialjević kazala je kako za sada ne postoje naznake problema u opskrbi.

Mislim da nema bojazni kako neće biti plina tijekom ove zime. Što se cijena tiče, to je već teže pitanje jer cijena ovisi o onome što Gazprom definira tijekom svakog kvartala, kazala je Hadžialjević.

Projekt povezivanja plinske mreže BiH s onom u Hrvatskoj preko tzv. južne interkonekcije odnosno Posušja i Zagvozda, a time i s terminalom za ukapljeni plin na Krku, i dalje je blokiran.

Dva su razloga za to. Tvrtka BH Gas čije je sjedište u Sarajevu odbija dati suglasnost da plinskom mrežom na teritoriju Hercegovine upravlja posebni operater.

Vlasti Republike Srpske istodobno uvjetuju konačnu suglasnost na taj projekt dopuštenjem za gradnju još jednog plinovoda kojim bi se RS uz već postojeći plinovod još jednim krakom povezala s plinskom mrežom u Srbiji.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je s Gazpromom dogovorio da taj projekt financira Rusija.

(www.jabuka.tv)