Bosna i Hercegovina nabavila je 23 posto više cjepiva protiv sezonske gripe u odnosu na prošlu godinu za građane koji su obuhvaćeni lokalnim planom imunizacije, ali smo ostali bez komercijalnog cjepiva.

Kako je za N1 rekao Alen Lekić, direktor tvrtke Sanofi d.o.o., bh. zastupnik Sanofi Pasteur tvrtke koja proizvodi cjepivo, usljed neočekivane izvanredne situacije, BiH i još nekoliko zemalja u Europi našle su se u sličnoj ili istoj situaciji.

"Razumijemo i svjesni poteškoća s kojima se zdravstveni sustav BiH suočava u opskrbljivanju tržišta cjepivom protiv sezonske gripe. Kao društveno odgovorni proizvođač cjepiva za sezonsku gripu, s naše strane uložili smo maksimalni napor da odgovorimo na potrebe javnog zdravstva BiH, te smo u skladu s povećanom globalnom proizvodnjom isporučili sve potrebne količine predviđene procijenjenim potrebama (javne nabavke) od zdravstvenih institucija u BiH, rađenih u skladu s lokalnim preporukama cjepljenja visoko rizičnih grupa protiv sezonske gripe", kazao je Lekić.

Ističe kako je potražanja za cjepivom protiv sezonske gripe u vrijeme pandemije širom svijeta bez presedana.

"Sanofi Pasteru kao vodeći proizvođač cjepiva protiv gripe ostaje doslijedan i predan zaštiti javnog zdravlja, osiguravajući cjepiva  protiv gripe širom svijeta, a doslijednost smo pokazali i u slučaju BiH", kazao je Lekić.

BiH je trebala dobiti 12.500 doza komercijalnog cjepiva koja je bila namijenjena za one građani koji nisu obuhvaćeni lokalnim planom imunizacije, a žele se cjepiti protiv sezonske gripe.