Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather je objavio proljetnu prognozu za cijelu Europu. Visok tlak nad zapadnom i srednjom Europom bi u predstojećoj proljetnoj sezoni oluje trebalo odvratiti od južnog dijela kontinenta i usmjeri ih ka sjeveru. To znači da će se olujni naleti, karakteristični za sjever i zapad, zadržati i tijekom proljeća. Oluja će tako, iako ne bi trebala proizvesti ozbiljne probleme, biti stalna tema u navedenim dijelovima kontinenta, no u nekim drugim područjima problemi bi mogli nastati zbog suše.

Naime, obilje suhog vremena, sunca i topline očekuje područja od Pirinejskog poluotoka do dijelova Francuske, Italije i obale Balkana. Takvi izgledi su idealni za one koji žele uživati u toplini, međutim zabrinutost među poljoprivrednicima će biti očigledna. Središte kontinenta pak može očekivati prilično umjereno proljeće, bez posebno dugih razdoblja vlažnog ili suhog vremena. Očekuje se da će oborine u unutrašnjosti Balkana, te širom sjeverne Francuske, Njemačke i Poljske biti uglavnom malo ispod normale s tim da su u Francuskoj i Poljskoj zbog naleta oluja moguće i poplave.

"Na ovom području imat ćete razdoblja nevremena koja traju otprilike pet dana u kontinuitetu, a zatim bi trebali imati i duže sušne periode", rekao je jedan od meteorologa AccuWeathera, koji je radio na prognozi za proljeće. Balkan će biti još jedno područje gdje se kasnije tijekom proljeća očekuju jače grmljavinske oluje. Najveća opasnost od takvih oluja očekuje se u svibnju. Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme uvjetovano hladnim zrakom koji se iznad Ukrajine "sudara" s blagim uvjetima sa zapada.