Bosna i Hercegovina je među posljednjima u svijetu po pokrivenosti digitalnim signalom, kazao je u četvrtak u Mostaru generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač, ocijenivši kako su do sada digitalnim signalom u BiH pokriveni Banjaluka, Sarajevo i Mostar.

Prema njegovim riječima, raspisan je tender za nabavku opreme za ostalih šest područja na teritoriju BiH.

U najboljem slučaju do kraja godine u BiH bi konačno mogao biti završen multipleks A (prva faza u digitalizaciji BiH), ističe Kovač.

Kad je riječ o širenju govora mržnje u medijima, direktor RAK-a ističe: "U zadnje vrijeme smo primijetili da se govor mržnje, koji je jedno vrijeme bio isključivo na web portalima, polako, ali sofisticirano vraća u elektronske medije", dodavši kako je cilj RAK-a da to spriječi pravodobnim djelovanjem.

Pomoćnica direktora za emitiranje Helena Mandić govorila je o pregledu kršenja i odgovarajućim kaznama koje RAK može izreći.

"Pregled kršenja i odgovarajućih kaznih je dokument koji je propisan Zakonom o komunikacijama, a Agencija je zadužena načiniti prijedlog i uputiti ga Vijeću ministara BiH na usvajanje. Taj pregled kršenja i kazni je pregled odredbi nekih podzakonskih akata koje mi primjenjujemo i odgovarajućih sankcija koje se mogu izreći za kršenje tih odredbi", kazala je Mandić, ustvrdivši kako je novina raspon kazni koje Agencija može izreći.

"Broj sankcija je povećan. Prošle smo godine izrekli dosta izvršnih mjera u skladu sa zakonom i dosta sankcija, što je rezultat djelom pojačanog broja prigovora koje smo prošle godine primili", naglasila je.

Regulatorna agencija za komunikacije organizira savjetodavne sastanke sa svim nositeljima dozvola, a jedan od tih sastanaka održan je danas u Mostaru.

Savjetodavni sastanci za cilj imaju predstavljanje revidiranog pregleda kršenja i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije, a koji je stupio na snagu početkom 2017. godine, te konzultiranje nositelja dozvola o mogućim djelovanjima u pogledu radio frekventnog spektra.