Bh. proizvođači voća i povrća posljednjih dana suočeni su s najnižim otkupnim cijenama kakve ne pamte.

Za katastrofalno stanje proizvođači, posebno oni koji uzgajaju lubenicu, krive uvoz.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, najviše lubenice u prvoj polovini ove godine uvezeno je iz Turske, oko tri milijuna kg, zatim iz Albanije, 2,3 milijuna kg, te Grčke – 1,8 milijuna kg i Crne Gore – oko 750.000 kg.

U prvoj polovini ove godine uvezeno je oko 8,5 milijuna kg lubenice u vrijednosti od oko 3,7 milijuna KM, što je za 1,5 milijuna kg manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada je uvezeno ukupno 10,05 milijuna kg, piše Večernji list BiH.

Dvostruko više uvozimo

Iako je u posljednjih pet godina izvoz hrane u porastu, još uvijek se u BiH uvozi dvostruko više hrane nego što se izveze.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, od početka godine u BiH je uvezen 59,125.871 kg povrća, korijenja i gomolja za jelo, dok je za isto razdoblje iz BiH izvezeno 3.271.988 kg tih proizvoda.

Najviše ih je uvezeno iz Turske, dok je više od polovine izvoza otišlo u Tursku.

Voća za jelo; kore agruma ili dinja i lubenica uvezeno je 94,510.080 kg, a izvezeno 18,325.719 kg.

Upitna kvaliteta

Povrće iz Italije, Egipta i Bugarske, junetina iz Nizozemske i Poljske na našim su trpezama zastupljeniji nego domaća hrana.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti i ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, šećer i proizvodi na bazi šećera, žitarice i brašno, voda, povrće, kao i proizvodi mlinske industrije i meso.

Da bi se hrana iz BiH izvezla, mora biti najviše kvalitete i svježine, dok je ona uvezena u BiH ponekad stara i desetljećima. Da više pojedemo uvoznog voća ili povrća te mesa, ne bi bilo sporno da se iz BiH ne izvezu najkvalitetniji proizvodi, a s druge strane uveze roba upitne kvalitete. Da je to tako, potvrdio je nedavno čak i ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović.

On je upozorio da iz EU uvozimo juneće meso koje drugi ne žele jesti.

To je u razvijenim državama jedna vrsta otpada, a nama dolazi po minimalnim cijenama, istaknuo je Šarović.

Proizvođači voća i povrća negoduju zbog uvoza tih proizvoda za koje kažu da su slabije kvalitete, ali jeftiniji, pa domaći kupci radije kupuju te uvozne i jeftinije proizvode bez obzira na kvalitetu.

Kad ih se pita zašto domaće mora biti skuplje od uvoznog, odgovaraju da je kvalitetnije i da su troškovi proizvodnje veći nego u drugim zemljama iz kojih dolaze u BiH.

Proizvođači u drugim zemljama imaju subvencije i podršku države, što u BiH nedostaje.

(www.jabuka.tv)