"Ova zemlja zaslužuje napredak i mir. A za to je potrebno stvoriti ne samo ekonomske i političke uvjete nego i duhovne, ohrabriti život na svakom koraku, graditi mir i zajedništvo, poticati prije svega mlade da se bore za bolju budućnost sviju", napisala je u svom dnevniku o nekoliko dana privatno provedenih u više hercegovačkih gradova predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U dnevniku kojeg objavljuje današnji Večernji list Grabar-Kitarović govori o posjetu Međugorju, Širokom Brijegu, Mostaru, Kupresu, Rami, Ljubuškom, susretima koje je imala u ovim gradovima.  

Predsjednica dalje kaže kako je svatko tko poput nje obnaša neku javnu dužnost u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zapravo dužnik „ovoj zemlji i ovom narodu, koji s toliko ljubavi čuva sva blaga svoga zavičaja i cijele domovine, gradeći  novi život."

-U sebi dajem obećanje da ću i dalje činiti sve da se ostvari potpuna jednakopravnost Hrvata na prostorima Bosne i Hercegovine. Oni to zaslužuju ne samo kao njezin konstitutivni i povijesno izvorni narod, nego i kao narod koji je i devedesetih godina dao izniman doprinos njezinoj obrani i opstanku, a danas je čvrst oslonac njezinim opravdanim euroatlantskim aspiracijama. Da je bilo volje u tzv. centrima moći, već je Bosna i Hercegovina mogla i trebala biti članica NATO-a i EU. Hrvatska će je u tome snažno podupirati, jer Bosna i Hercegovina nama je više od susjede. Tko god otvorena srca i uma dođe ovdje, shvatit će koliko su Hrvatska i Bosna i Hercegovina bliske, sestrinske zemlje, na mnoge načine upućene jedna na drugu – zaključuje u svom dnevniku o privatnom posjetu BiH hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.