Služba za poslove sa strancima, nakon zahtjeva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ukinula je boravišne dozvole u BiH za četiri državljana Turske, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njihov odvjetnik Nedim Ademović.

On je kazao da su boravišne dozvole ukinute nezakonito, te da se u BiH trenutno bez dokaza “progone nevini ljudi” .

- Žalili smo se na ova rješenja, ali je Ministarstvo sigurnosti odbilo naše žalbe tako da se sada pred Sudom BiH vodi upravni spor. Sud BiH donio je rješenja kojima se tijelima BiH do okončanja ovog sudskog postupka zabranjuje izvršavanje rješenja Ureda za strance BiH - pojasnio je Ademović.

Postupci oduzimanja boravišnih dozvola turskim državljanima pokrenuti su nakon posjete predsjednika Erdogana Bosni i Hercegovini 9. srpnja ove godine. Erdogan je u Sarajevo, prema riječima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, stigao s listom “gulenovaca” koje je želio da bh. vlasti izruče Turskoj.

- Erdogan traži "gulenovce" iz BiH. Turska ima određene zahtjeve - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka s Erdoganom.

Ademović je pojasnio da je Erdogan iskoristio bilateralnu diplomatsku posjetu da od “nenadležnih tijela” traži izručenje osoba koje “sasvim zakonito borave u BiH”. Istaknuto je da se protiv ovih osoba ne vodi niti se bilo kada vodio bilo koji postupak, ni u BiH niti u Republici Turskoj, kao i da nemaju nikakve veze sa pokušajem puča u Turskoj.

- Nema ni dokaza da im je putovnica proglašena nevažećom. Nema nijednog dokaza za bilo što. Jednostavno, bh. tijela su postupila po zahtjevu Veleposlanstva Turske u BiH da im se ukine boravak u BiH. Progone se nevini ljudi - kazao je Ademović.

Iz Službe za poslove sa strancima za BIRN BiH su potvrdili kako su informirani od Veleposlanstva Turske da su određenom broju svojih državljana poništili putne isprave, zbog čega im je rečeno da ne ispunjavaju uvjete za privremeni boravak u BiH.

- Služba je prethodno tim osobama ostavila rok za pokretanje procedure za pribavljanje nove putne isprave, ali oni u ostavljenom roku nisu dostavili dokaz da su pokrenuli proceduru ili pribavili novu putnu ispravu - naveli su iz Službe za poslove sa strancima.