Švercerima na ruku idu ne samo visoke cijene cigareta nego i rezanog duhana, koji se legalno kupuje, a čija se cijena po kilogramu kreće oko 120 KM.

Iz tog razloga nisu puno čekali kad su pojedini proizvođači najavili da će od 1. lipnja njihovi proizvodi biti skuplji i do 20 feninga po kutiji, piše EuroBlic.

Ovakva “poslovna” politika onih koji ilegalno prodaju duhan naišla je na neodobravanje građana koji su njihove kupce, a koji će, kako priznaju, ipak i dalje nastaviti da se opskrbljuju istim kanalima.

Boris B. iz Banja Luke kaže da je iznenadio kada mu je dobavljač rekao da je kilogram poskupio za pet KM.

"Naravno da je riječ o značajnom poskupljenju, ali je ovo opet isplativije od cigareta ili duhana iz trgovine. Što da se radi kad ljudi u današnje vrijeme gledaju da uštede gdje god mogu. Zato i trgovci duhana na crnom tržištu mogu da određuju cijenu kako hoće, dok cigare svako malo poskupljuju", kaže Boris za Euroblic.

Podsjetimo, kompanija “Philip Morris” je od 1. lipnja povećala cijene 17 vrsta cigareta za 10 ili 20 feninga. Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) priopćili su da novo poskupljenje nema veze s onim koje će se dogoditi sljedeće godine, jer je povećanje cijena cigareta stvar poslovne politike svakog proizvođača.

Poskupljenje duhana na ilegalnom tržištu svakako je posljedica i sve većeg rizika bavljenjem ovim poslom, odnosno sve učestalijih i rigoroznijih kontrola.

To potvrđuju i podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), prema kojima je tijekom 2014. oduzeto 1.413 kilograma, pretprošle godine skoro 49.200, a lani 41.600 kilograma rezanog i duhana u listu.

Riječ je o duhanu koji su građani pokušali da prodaju bez plaćanja trošarina, koja je, podsjetimo, u kolovozu 2014. s 26 povećana na čak 78 KM.

Tijekom 2015. godine zaplijenjeno je i skoro 7.000 motanih cigareta, dok je prošle godine oduzeto čak 16.100 komada.

Duhan je najčešće oduziman od fizičkih osoba, nekad pojedinačnih sitnih švercera, a nekada i od osoba koje su bile u timovima koji su vršili nelegalnu distribuciju i prodaju ove trošarinske robe.

S aspekta zaštite potrošača, u Inspektoratu RS naglašavaju da je sporna kvaliteta duhana koji se prodaje nelegalno. On, naime, ne prolazi potrebne kontrole, zbog čega inspektori apeliraju na potrošače da izbjegavaju kupovinu duhana koji nije zapakovan i deklariran u skladu sa zakonom.

S druge strane, proizvođači duhana poručuju da švercuju zato što nemaju izbora. Kažu da su prisiljeni da se snalaze kako znaju i umiju.

Problem je što, kako kažu, više ne mogu da se nose sa izuzetno niskom otkupnom cijenom i nezadovoljavajućim subvencijama, pa se okreću crnom tržištu gdje, u svakom slučaju, više zarađuju.

Usprkos čestim poskupljenjima cigareta i duhana, te činjenici da je polovica stanovništva na ivici egzistencije, BiH konstantno zauzima vodeće pozicije na raznim listama država čiji građani najviše puše.

Tako na uvoz cigareta godišnje trošimo čak milijardu KM, pa ne čudi što se BiH nalazi u grupi država sa najvećim brojem pušača u Europi, ali i u svijetu – sa čak 32 posto onih koji ne mogu ili ne žele da se odreknu ovog poroka.