Potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bila je jedina tačka dnevnog reda na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je počela u Sarajevu. Sjednici su prisustvovala 42 zastupnika. Imenovanje je potvrđeno sa 23 glasa ZA, 19 protiv i 0 suzdržanih - prenosi N1.

Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuku za potvrđivanje predloženih kandidata.

Provjereni svi kandidati

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je Zastupničkom domu državnog parlamenta na potvrđivanje Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedateljice Vijeća ministara BiH, nakon što je iz Državne agencije za istrage i zaštitu i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zaprimila izvještaje o provjerama svih 19 kandidata – devet državnih ministara i 10 zamjenika ministara.

Ministri u novom sazivu Vijeća ministara BiH će biti: Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova; Zoran Tegeltija, ministar financija i trezora; Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa; Davor Bunoza, ministar pravde; Edin Forto, ministar komunikacija i prometa; Dubravka Bošnjak, ministrica civilnih poslova; Nenad Nešić, ministar sigurnosti; Zukan Helez, ministar obrane i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Zamjenici

Budući zamjenici ministara su Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova, Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora, Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Elvir Mahmuzić, zamjenik ministra pravde, Ognjen Janjić zamjenik ministra komunikacija i prometa. Marijana Mojić trebala bi biti zamjenica ministra civilnih poslova, Ivica Bošnjak zamjenik ministra sigurnosti, Aleksandar Goganović i Slaven Galić zamjenici ministra obrane i Duška Jurišić zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U skladu s ovom odlukom, zamjenici predsjedateljice Vijeća ministara BiH bit će Zoran Tegeltija i Zukan Helez, budući ministri financija i trezora, te obrane.

Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH stupa na snagu danom potvrđivanja imenovanja u Zastupničkom domu PSBiH.

Danom stupanja na snagu te odluke dosadašnjim članovima Vijeća ministara BiH i zamjenicima ministara u Vijeću ministara BiH prestaje mandat.