Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden formalno je odobrio dodatno raspoređivanje američkih trupa u istočnoj Europi, objavio je Pentagon u srijedu, a američke trupe uskoro će biti raspoređene u Poljskoj, Njemačkoj i Rumunjskoj, javlja CNN.

Raspoređivanje u istočnu Europu, o čemu je prvi izvijestio CNN, pokazuje podršku NATO saveznicima koji se osjećaju ugroženi ruskim vojnim potezima u blizini Ukrajine, rekli su američki dužnosnici.

Očekuje se da će se trupe rasporediti "u narednim danima", rekli su dužnosnici.

Tajnik za medije Pentagona John Kirby rekao je da raspoređivanje uključuje otprilike 2.000 vojnika iz Sjedinjenih Država u Poljsku i Njemačku u narednim danima.

Osim toga, otprilike 1.000 vojnika koji se trenutno nalaze u Njemačkoj raspoređuju se u Rumuniju.

Kirby je rekao da ti potezi nisu trajni i naglasio da se te snage neće boriti u Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države su stavile 8.500 vojnika u SAD-u u pojačanu pripravnost u slučaju da budu pozvane snage za odgovor NATO-a i američke snage budu hitno potrebne.

Ali SAD i NATO već imaju desetke tisuća vojnika u Europi koje mogu iskoristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje u istočnoeuropske zemlje saveznice.

Kirby tvrdi da su trupe koje se razmještaju dodatne pored onih 8.500 američkih vojnika koji su prošli tjedan stavljeni u pojačanu pripravnost, a koji bi mogli biti prebačeni u Europu da podrže snage za odgovor NATO-a u slučaju aktivacije.

Trupe će djelovati na bilateralnoj osnovi sa svojim zemljama domaćinima, budući da NATO još nije aktivirao multinacionalne snage za odgovor.