Američki predsjednik Joe Biden rekao je u subotu na Arapskom samitu da će SAD ostati čvrsto predan svojim saveznicima na Bliskom istoku i da "ne ide nikamo", dok je lobirao za regionalni sigurnosni savez koji bi uključivao i Izrael, prenosi Hina.

Biden, koji je započeo svoj predsjednički put po Bliskom istoku posjetom Izraelu, predstavio je svoju viziju i strategiju američkog angažmana na tom području.

Također je želio iskoristiti okupljanje na samitu u Džedi da uključi Izrael kao dio nove osovine vođene zajedničkim brigama zbog Irana.

''SAD ne ide nikamo''

Biden se usredotočio na planirani samit sa šest zaljevskih država te Egiptom, Jordanom i Irakom, dok je umanjio značaj sastanka sa saudijskim prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. Susret s njim bio je potez koji je izazvao kritike u Sjedinjenim Američkim Državama zbog saudijskog kršenja ljudskih prava.

U govoru u Džedi, na samitu šest zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Oman, Kuvajt i Bahrein) uz sudjelovanje Egipta, Jordana i Iraka, Biden je obećao da se njegova zemlja neće okrenuti od Bliskog istoka i ostaviti "prazninu koju bi mogle popuniti Kina, Rusija ili Iran".

"Dopustite da zaključim tako što ću sve ovo sažeti u jednoj rečenici. SAD ulaže u građenje pozitivne budućnosti u regiji, u partnerstvo sa svima vama, i SAD ne ide nikamo."

Biden je obećao da će od Saudijske Arabije učiniti "izopćenika" na globalnoj sceni zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija kojeg su počinili saudijski agenti 2018., ali je na kraju odlučio da interesi SAD-a diktiraju promjenu, a ne prekid odnosa s najvećim svjetskim izvoznikom nafte i arapskim moćnikom.

Američki čelnik je rekao da je u petak sa saudijskim princom razgovarao o ubojstvu Khashoggija. Saudijski princ rekao je Bidenu da je Saudijska Arabija radila na sprečavanju greški poput ubojstva novinara Jamala Khashoggija, ali da su i SAD činile pogreške, uključujući Irak, rekli su saudijski dužnosnici.

Prehrambena sigurnost

Biden se u Džedi sastao i s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem. Njegov ured objavio je da su Biden i Sissi razgovarali o prehrambenoj sigurnosti i problemima vezanim uz zalihe energenata.

U odnosima između Egipta i SAD-a u prvim mjesecima Bidenova predsjedništva bilo je dosta nesuglasica uslijed različitih pogleda na pitanje ljudskih prava. No potom je Egipat sudjelovao u naporima kojima se želio dogovoriti prekid vatre u Gazi u svibnju 2021. godine, nakon čega su odnosi poboljšani.

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je da će Biden najaviti da će SAD izdvojiti jednu milijardu dolara u nadolazećoj godini i dugoročnu pomoć po pitanju prehrambene sigurnosti za Bliski istok i Sjevernu Afriku. Zaljevske zemlje trebale bi doprinijeti s tri milijarde dolara u naredne dvije godine u projektima usklađenima s američkim partnerstvima u globalnoj infrastrukturi i investicijama.