Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Amerikance da se cijepe, dok sve veći broj zaraženih covidom-19 prijeti potkopati napredak protiv pandemije i usporiti oporavak zemlje.

"Vidite, stvarno je jednostavno. Imamo pandemiju među onima koji se nisu cijepili. To je osnovno, jednostavno je", rekao je Biden na događaju u gradskoj vijećnici u Ohiju koji je prenosio CNN.

"Deset tisuća ljudi nedavno je umrlo. Među njima 9950 nije bilo cijepljeno", rekao je.

Biden odgovarao na pitanja demokrata i republikanaca o gospodarstvu, kriminalu i infrastrukturi i u okrugu u Cincinnatiju, u kojemu je Trump pobijedio s velikom razlikom. Cijela je publika cijepljena, primijetila je televizijska mreža.

Sve veći brojevi zaraženih koronavirusom diljem Sjedinjenih Država i inozemstva potaknuli su strah od ponovne pandemije i uzdrmali su burze jer se čini da je vrlo zarazna delta varijanta sve raširenija.

Mnogo je zaraženih u SAD-u u dijelovima zemlje u kojima cijepljenje protiv covida-19 zaostaje. Napori Bijele kuće da se provede cijepljenje naišli su na valove dezinformacija i skepticizma.

Biden je izrazio optimizam da bi američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) mogla odobriti nova cjepiva za djecu mlađu od 12 godina krajem kolovoza, prije nego što se predviđalo.

"Očekujem da ću razgovarati sa skupinom znanstvenika koju smo sastavili ... možda će se negdje početkom školske godine, krajem kolovoza, početkom rujna, listopada, dobiti konačno odobrenje", rekao je Biden.

Također je rekao da će Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) vjerojatno izdati smjernice potičući djecu koja nisu cijepljena protiv koronavirusa da nose maske u školama.