BHRT je prošlu godinu završio sa poslovnim gubitkom većim od pet milijuna KM, uprkos drastičnim mjerama štednje na svim stavkama, uključujući i znatno smanjenje broja zaposlenih, navodi se u izvještaju o poslovanju ove medijske kuće, koji je danas usvojio Upravni odbor BHRT, piše Nezavisne novine.

Ocijenjeno je da je 2015. godina bila najteža od formiranja javnog medijskog servisa BiH u ovom obliku. Izradu financijskog plana za 2016. godinu pratio je niz nepoznanica zbog nastavka trenda drastičnog urušavanja prihoda od RTV takse, navedeno je u izvještaju. Prihod BHRT-a od takse, koju prikupljaju telekom operateri, u prva tri mjeseca ove godine manji je za 860.000 KM nego u istom periodu 2015. godine. Zbog stalnog pada prihoda, BHRT nije više u mogućnosti izvšavati obveze prema dobavljačima.

Pad naplate RTV takse uzrokovao je i velika dugovanja Federalne radio-televizije i Radio-televizije Republike Srpske prema BHRT-u. Ovakva financijska situacija vodi BHRT u potpuni financijski krah ako nadležne vlasti hitno ne prihvate novi model naplate RTV takse, dodaje se u izvještaju. Jedan model upućen je u travnju prošle godine, a najnoviji će biti razmatran na  sutrašnjoj sjednici Komisije za promet i veze Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.