Nakon što je objavljeno da je za 26.500 umirovljenika u protekle dvije godine obustavljena isplata mirovina, iz Federalnog zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje (MIO) navode da tim osobama novac nije uplaćivan jer na vrijeme nisu dostavile potvrdu o životu.

Najavili su da će zbog istih razloga još 10.000 umirovljenika od početka ove godine ostati bez isplate, piše Avaz.

- Procedura obustave mirovina onima koji nisu dostavili potvrdu nastavlja se i ove godine. Isplatu za siječanj obustavili smo za ukupno 2.399 korisnika koji žive izvan republika nastalih iz bivše Jugoslavije. Iako je rok za dostavu potvrda bio do kraja prosinca 2016., mi do sada nismo obustavljali isplatu osobama koje ih nisu dostavile, a žive na prostoru bivše Jugoslavije.

No, isplatu za veljaču obustavit ćemo i tim osobama koje već nisu ili do kraja mjeseca ne dostave potvrdu. Koliki će njihov broj biti, znat ćemo na kraju mjeseca, odnosno do obrade mirovina za veljaču,  ali prema broju do sada pristiglih potvrda, možemo reći da će ih biti nešto manje od 10.000. Za one koji nakon obustave dostave potvrdu, isplata će biti ponovno uspostavljena – pojasnio je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO.

Kako je naveo, potvrda o životu šalje se jednom godišnje i služi kao dokaz da je osoba živa, a cilj je da se spriječe malverzacije i moguća isplata mirovina osobama koje su umrle.

- Napominjemo da obvezu dostavljanja potvrde imaju sva mirovinska osiguranja u svijetu. Potvrda se dostavlja do konca tekuće godine i vrijedi u narednoj godini. Ako osoba ne dostavi potvrdu, vrši se obustava isplate. Nakon što se potvrda dostavi, isplata se ponovno uspostavi – ističe Kvesić.

Naveo je da se isto odnosi i na umirovljenike, njih 26.500, koji u 2015. i 2016. nisu dobili mirovine.

- Točno je da je 2015. zbog nedostavljanja potvrde u predviđenom roku privremeno obustavljena isplata za 15.476 korisnika koji žive izvan Federacije BiH. Tijekom te godine, osobe kojima je obustavljena isplata, a koje su bile žive i samim time im pravo nije prestalo, dostavile su potvrdu pa je isplata ponovno uspostavljena, a isplaćene su im i zaostale mirovine. Isto se dogodilo i prošle godine, kada 11.031 korisnik nije dostavio potvrdu, zbog čega su privremeno ostali bez mirovina – kazao je Kvesić.

Pretpostavlja se da potvrde o životu umirovljenici nisu slali jer im obrasci ne dolaze više na kućnu adresu, kako je ranije bila praksa, već ih sada Zavod objavljuje na svojoj internetskoj stranici.