Predsjednik HDZ-a BiH izjavio je u srijedu kako su jedini uvjeti za zajedničko sudjelovanje u vlasti sa strankama probošnjačke Osmorke, koje predvodi SDP BiH, da u toj koaliciji ne bude Demokratska fronta (DF) Željka Komšića te postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona, prenosi Hina.

"Naš jedini uvjet je da DF ne bude dio koalicije iz poznatih razloga. Paket programskih načela je jasno predočio i Euroatlantski proces, a ključna stvar za njega je reforma Izbornog zakona", rekao je Čović u Žepču, gdje je razgovarao s predstavnicima lokalne stranačke organizacije.

Čović je na novinarski upit o izmjenama Izbornog zakona BiH rekao kako stranke HNS-a BiH i HDZ-a BiH inzistiraju na tome da se reformama zajamči izbor legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, bez mogućnosti preglasavanja. To je po njemu i jedan od ključnih uvjeta za napredovanje prema Europskoj uniji.

"Reforme su bitne za kandidacijski status", dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Naveo je kako će se nakon današnjeg susreta dužnosnika njegove stranke s predstavnicima osam probošnjačkih stranaka, koje predvodi SDP BiH, nastojati usuglasiti programska načela o suradnji i mogućem zajedničkom sudjelovanju u vlasti.

Stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koje predvodi HDZ BiH, protive se da u vlasti bude stranka DF, budući joj je na čelu Željko Komšić, koji je četvrti put dominantno glasovima Bošnjaka nametnut za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Njega su proglasili nepoželjnom osobom u sredinama gdje su na vlasti dužnosnici HNS-a BiH.

Komšić je danas prisegnuo na novi četverogodišnji mandat, zajedno s drugo dvoje članova državnog vrha, Željkom Cvijanović i Denisom Bećirevićem.

HDZ BiH je nakon listopadskih izbora, po prvi put od uvođenja višestranačja, započeo razgovore o uspostavi vlasti bez vodeće bošnjačke stranke Stranke demokratske akcije (SDA).