Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda PS BiH za N1 prokomentirao je jučerašnji sastanak na kojem je dogovoreno da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH dobije tri ministarstva, stranke Saveza za promjene tri, Stranka demokratske akcije dva a Demokratska fronta jedno.

"O sastanku jučerašnjem bi rekao samo pozitivno. To je prvi korak ka definiranju vlasti u BiH. Očeklujem da će za par dana, ovog tjedna biti okončani razgovori za federalnu razinu i da ćemo sa nekoliko tjedana imati formiranu vlast na svim razinama".

Istaknuo je da je ovo pozitivan iskorak i da je prošlo previša vremena te da se nema više šta čekati.

Na pitanje voditeljica može li otkriti tko će biti ministri ispred HDZ BiH, Čolak je kazao:

"Bevanda će biti ministar financija, a Marina Pendeš ministrica obrane. O ministarstvu pravde još za sigurnošću ne mogu ništa reći".

 Kazao je također da kompliciran izborni sustav dodatno otežava formiranje vlasti.

"Vlast se prema ovim pravilima i Zakonu ne može formirati ni brzo ni efikasno", dodao je on.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH je još istaknuo da je previše vremena prošlo od izbora i da već sada predugo traje uspostava vlasti, a za dvije godine nas čekaju lokalni izbori.

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini danas stiže u posjetu BiH, a Čolak je kazao da je iz perspektive naše situacije u kojoj se nalazimo kao država to dobra stvar.

"Posjeta Mogherini je dobra radi naše situacije, i ja joj mogu samo poželjeti dobrodošlicu".