Ove nam je godine sve uranilo za dva, tri tjedna. Pa tako ponegdje već cvate bazga što treba iskoristiti prije nego dođu kiše ili vjetar otpuše pelud s njezinih cvjetića.

Cvjetovi bazge sadrže antioksidanse, vitamin C, imaju antivirusna svojstva, umirujuće djelovanje, a mogu potaknuti i probavni sustav. Da biste iskoristili njezine dobrobiti, evo tri savjeta kako ih pripremiti, piše Agroklub.

3 načina kako iskoristiti bazgu

1. Bazga u jelima

Cvjetovi bazge mogu se koristiti u jelima radi poboljšanja okusa i arome. Dodaju se kolačima, keksima, od njih se može pripremiti sladoled tako da se njima aromatizira šećer. Vrlo je dekoratinva na tortama. Mogu se i pohati, za što se koristi nešto gušća smjesa za palačinke.

2. Čaj od bazge

Ovaj čaj je vrlo ljekovit. Pije se radi ublažavanja simptoma prehlade, gripe, kašlja i upaljenog grla. Potiče znojenje i čisti organizam od toksina.

Cvjetove nakon što ste ih ubrali, odvojite od glavne stabljike te ostavite da se suše na prozračnom i suhom mjestu, ali ne izravno na suncu.

Nekoliko puta ih preokrenite kako bi se osušili sa svih strana. Kada su potpuno suhi, spremite ih u staklenku ili papirnatu vrećicu.

3. Sirup

Od cvjetova bazge se najčešće pravi sirup kojega onda dalje koristimo za sok, koktele ili dodajemo kremama za kolače.

Recept za sirup od bazge

Za sirup vam je potrebno:

    30 cvjetova bazge promjera 12-15 cm,
    3 kg šećera,
    3 l vode,
    3 limuna,
    3 dkg limunske kiseline (ili više, ako volite kiselije)

1. U vodi razmutite limunsku kiselinu, dodajte limun narezan na kriške te cvjetove bazge. Potopite i ostavite na hladnom i tamnom mjestu 24 sata. Povremeno promiješajte.

2. Tekućinu procijedite kroz cjediljku na koju ste stavili gazu. Dodajte šećer, dobro promiješajte da se rastopi i ostavite još 24 sata uz povremeno miješanje.

3. Nakon toga sirup pretočite u čiste, sterilizirane boce, dobro ih začepite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.