Sirijski predsjednik Bashar al-Assad raspisao je parlamentarne izbore za 13. travnja, prema priopćenju koje je objavio predsjednički ured.

Zadnji sirijski parlamentarni izbori bili su 2012., a održavaju se svakih četiri godine, piše Hina.

Najava parlamentarnih izbora uslijedila je na dan kada su Sjedinjene Države i Rusija objavile plan o prekidu neprijateljstava u Siriji koji bi trebao stupiti na snagu u subotu, ali će isključiti skupine Islamsku državu i al Qaedinu Nusra frontu.

Dogovor za koji je UN-ov glasnogovornik rekao da je "prvi korak prema trajnijem primirju", plod je diplomatskih napora Washingtona i Moskve koji podržavaju suprotstavljene strane u petogodišnjem građanskom ratu u kojem je ubijeno više od 250.000 ljudi.

Visoki pregovarački odbor (HCN) koji okuplja glavne sirijske oporbene skupine, "uvjetno" prihvaća primirje u Siriji koje su za subotu najavili Moskva i Washington, priopćeno je.

HCN će "pozitivno odgovoriti na međunarodne napore radi uspostave primirja" u Siriji, ali dodaje da je "njegov pristanak uvjetovan" prekidom opsade sirijskih gradova, oslobađanjem zarobljenika, prekidom bombardiranja civila i dopremom humanitarne pomoći.

Washington i Moskva objavili su u ponedjeljak da primirje u Siriji stupa na snagu u subotu u ponoć po vremenu u Damasku.

Ovaj prijedlog primirja dolazi gotovo tri tjedna nakon neuspjeha međusirijskih mirovnih pregovora u Ženevi i dan nakon vala napada za koje je odgovornost preuzeo IS, u Homsu na alavite i blizu Damaska na šijite, dvije "nevjerničke" zajednice, po njegovu mišljenju.