Milan Bandić prvi puta je uhićen u nedjelju predvečer 19. listopada prošle godine u USKOK-ovoj akciji Agram. Na slobodu je izašao 19. studenog.

Ponovno je uhićen 10. ožujka. USKOK tvrdi da je na slobodi utjecao na svjedokinju akademkinju Vidu Demarin i lažirao dokumentaciju. Sud Bandića pušta iz pritvora 9. travnja i vraća mu ovlasti. Na posao se vraća potkraj mjeseca i odmah najavljuje velike projekte.

Milan Bandić u intervjuu za Globus otkriva da je život u pritvoru odlučio provesti korisno.

- Osvježio sam literaturu. Ja sam završio gimnaziju. Moj maturalni rad bio je o A. B. Šimiću. Pa sam u pritvoru čitao njegova djela. Čitao sam Krležu i Andrića. Pročitao sam Znakove pored puta, Na Drini ćupriju, Banket u Blitvi, Glembajeve, Zastave, Deset krvavih godina. Znate zašto sam to čitao? Jer me podsjetilo na ova vremena. Jer kad to čovjek pročita, čovjek vidi da se ništa nije promijenilo. To je dobro. Iskoristio sam korisno to vrijeme. Ljudi koji su to tada pisali kao da su te romane pisali sada. Neke stvari se ponavljaju.

Vjeruje da ga je boravak u pritvoru ojačao.

O mogućem povratku u Remetinec ne razmišlja.

- Što te ne ubije, to te ojača. Samo treba preživjeti. Čitao sam, vježbao i molio Boga. Sad ću vam reći koliko sam ja pragmatičan u toj situaciji. Situaciji koju ne bih volio da se dogodi nikome, ni crnim dušmanima. Po danu sam čitao i vježbao, a imali smo i dva sata šetnje. Mens sana in corpore sano. A u pola deset gasi se svjetlo. Ne možeš čitat. I onda se kreneš moliti. Vi se smijete, no nije se lako smijati. Moraš naći sadržaj. Ne možeš vježbati po mraku. Ne možeš ni moliti na glas. Drugi spavaju. Moliš u sebi. To me spasilo. Kad su ti ruke sklopljene, jači si od svega. Ima Bog u svemu ovome što se dogodilo svoje prste. To je sigurno koliko i dva i dva su četiri - kaže.