Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović u intervjuu za BHRT rekao je da bi radije vidio koaliciju na državnoj razini sa strankama koje pripadaju porodici europskih narodnih stranaka.

''Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobjede bloka SDS/PDP u Republici Srpskoj. Vidjet ćemo imaju li oni snagu da naprave većinu u Skupštini. Ali, u svakom slučaju poštivat ćemo narodnu volju i surađivat ćemo s SNSD-om. Očekujemo istovremeno da gospodin Dodik bude konstruktivniji. Bez potrebe su mnogo toga rušili u državnom parlamentu i time nanijeli štetu i nama i sebi, i Bosni i Hercegovini i entitetu Republika Srpska'', kaže Izetbegović.

Rekao je kako smatra da su vrlo male šanse da u Federaciji BiH dođe do suradnje sa Savezom za bolju budućnost-Fahrudin Radončić. Razlog vidi u Radončićevoj prljavoj kampanji koju naziva bolesnim fenomenom koji će morati rješavati, ne precizirajući na koji način.

U obzir dolazi, smatra Izetbegović, samo Demokratska fronta – Željko Komšić, a SDP-u je vrijeme da se odmori.

Na optužbe da je “turski vazal”, zbog prisnih odnosa s turskim predsjednikom, Izetbegović odgovara protuoptužbom – da su na nespretan način “vazali Zapada” oni koji neosnovano vrijeđaju turske lidere koji su izlobirali MAP za BiH, koji BiH daju vrlo povoljne kredite, prijete arapskim investitorima da će provjeriti porijeklo njihovog kapitala.

''Takvu servilnost ni Zapad ne cijeni'', kaže Izetbegović i dodaje kako SDA pretendira na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te na najjače izvršne funkcije u Federaciji.

''To nam kao izbornim pobjednicima pripada'', tvrdi Izetbegović.

bljesak.info