Zamjenik predsjednika bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović izjavio je u petak u Sarajevu da stranka neće udovoljiti zahtjevima hrvatskih stranaka u BiH predvođenih HDZ-om BiH koji zagovaraju stvaranje hrvatskog entiteta, posebne izborne jedinice, televizijskog kanala ipak očekujući da će s HDZ-om dogovoriti koaliciju na državnoj razini.

"Koncept BiH je zajednički život. Bojim se da neki u HDZ-u vide to kao život jednih pored drugih u principu dvije škole pod jednim krovom, dviju televizija pod jednim krovom, dva naroda i entiteta pod jednim krovom. Mi nećemo biti spremni ići u tom smjeru", rekao je Izetbegović na Glavnom odboru SDA koji se održava u Sarajevu.

On je uoči sutrašnjeg sastanka s izaslanstvom HDZ-a BiH u Mostaru razgovarao s predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem, s kojim je, te čelnicima triju stranke iz Republike Srpske koje predvodi SDS u nedjelju potpisao svojevrsni koalicijski sporazum nastojeći iz vlasti istisnuti SNSD Milorada Dodika koji pak ima dobre odnose s HDZ-om BiH.

Izetbegović je rekao da Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH imaju opravdanih prigovora kada je u pitanju diskriminacija i izbor njihovih predstavnika, ali da će se raditi na tome da se dva koncepta približe.

Na pitanje kako će SDA reagirati ukoliko predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bude inzistirao da na vlasti na razini države bude pobjednik izbora u Republici Srpskoj, a što je SNSD, Izetbegović je odgovorio kako je gotovo nemoguće nastaviti suradnju s Dodikom.

"Proveli smo osam godina pod jednom diktaturom Milorada Dodika. Zemlja je zaustavljena, ekonomske reforme su zaustavljene, europski put je zaustavljen", rekao je Izetbegović.

U BiH su se stvorila dva bloka nakon što je pet stranaka SDA, Demokratska fronta Željka Komšića, i skupina stranaka iz Republike srpske koje predvodi Srpska demokratska stranka potpisalo u nedjelju sporazum o principima vlasti.

HDZ BiH preferira da u vlasti na državnoj razini sudjeluju stranke koje imaju vlast u entitetima kako bi se lakše provodile reforme.

jutarnji.hr