Bolovi u prsnom košu i mišićima, teški i uporni kašalj, otežano disanje, glavobolja te visoka temperatura ili groznica popraćena drhtavicom – sve su to simptomi upale pluća ili pneumonije.

Kod pneumonije su zahvaćene alveole, male zračne vrećice koje se napune tekućinom ili gnojem, što rezultira otežanim disanjem.

Ova bolest pogađa čak i mlade i zdrave ljude, a kada je riječ o onima s jako slabim imunitetom i lošim zdravljem, upala pluća može čak biti i kobna.

Upravo je zato važno ne samo ojačati imunitet nego i očistiti pluća od viška sluzi i toksina.

Konzumacijom čajeva od ljekovitih biljaka, poput divizme, omana ili plućnjaka ne samo da ćete osnažiti i očistiti pluća nego ćete pozitivno djelovati na cijeli organizam, piše Alternativa za vas.

Također, važno je paziti i na prehranu – konzumirajte što više povrća i voća bogatog vitaminom C, tople povrtne juhe s vrućim začinima, poput kurkume i kajenskog papra.

''Naoružajte'' se i sirovim češnjakom. Ovaj u narodu iznimno cijenjen začin i lijek, koji ima snažna antibiotska i protuupalna svojstva, pomaže izbacivanju sluzi te ubrzava oporavak. Jedite ga svaki dan po nekoliko češnjeva!

Danas je iznimno popularan i đumbir, od kojeg si možete kuhati čaj s dodatkom meda i limuna, a možete ga dodavati i u svoja jela.

Prakticirajte i inhalaciju ljekovitim biljem, poput lovora, borovih iglica, listova divizme, kako biste si olakšali disanje.

Ako ste zaradili upalu pluća, doznajte koji su to prirodni bakini recepti koji će vašim plućima pomoći da se oporave.

Bakini recepti za upalu pluća:

1. Bijeli sljez

Bijeli sljez je ljekovita biljka koja odlično pomaže kod svih respiratornih tegoba, poput plućnog katara, kašlja i bronhitisa.

Njegova se tajna krije u tome što grlo oblaže sluzi koja umiruje nadražajni i suhi kašalj te promuklost.

Čaj od bijelog sljeza (lat. Althaeae radix) priprema se tako da se 1 žlica sušenog sljeza prelije s 200 ml hladne vode.

Ostavite da odstoji nekoliko minuta te procijedite.

2. Plućnjak

Ova biljka nalikuje na pluća, stoga je i dobila ovakav naziv. Plućnjak je inače sastavni dio raznih mješavina i sirupa za liječenje plućnih bolesti ne samo kod mladih nego i kod starijih osoba.

Čaj od plućnjaka (lat. Pulmonaria officinalis) napravite tako da 1 žličicu ove biljke prelijete s 2-3 dl kipuće vode.

Ostavite da odstoji poklopljeno 15 minuta, a zatim procijedite. Popijte po 1 šalicu triput na dan.

3. Veliki oman

Ovu su biljku u davna vremena koristili čak i Indijanci za respiratorne tegobe. Veliki oman djeluje antibakterijski te čisti pluća od sluzi i toksina.

Usto, podiže imunitet i čisti krv te djeluje kao diuretik.

Veliki ili ljekoviti oman može se naći u Zagori, Zagorju, Slavoniji i na otoku Krku.

Čaj od velikog omana (lat. Inula helenium) priprema se tako da se 1 žlica ove biljke prelije s 200 ml vode te se ostavi da odstoji neko vrijeme, a potom i procijedi.

Od omana se izrađuje i ljekovita tinktura.

4. Divizma

Listovi i cvjetovi divizme primjenjuju se kao prirodni sastojci za jačanje pluća.

Divizma djeluje antimikrobno, protuupalno i regenerativno. Osim što ublažava upalu, usto čisti bronhije i uklanja višak sluzi iz pluća.

Čaj od divizme (lat. Verbascum thapsus) pripremite tako da 2 žlice cvjetova prelijete s 300 ml, ostavite da odstoji nekoliko minuta pa procijedite.

Popijte po 2 šalice ovog ljekovitog čaja na dan. Odlična ideja je i umjesto vodom divizmu preliti kipućim mlijekom (pije se po jedna šaličica nekoliko puta na dan).

Kod težih slučajeva upale pluća preporučuje se čak i zapaliti listove divizme pa udisati ljekoviti dim.

5. Crveni luk, med i limun

Naše su bake zaista znale što odlično pomaže kod upale pluća.

Sastojci koji će vam trebati za ovaj stari recept su ½ kg crvenog luka, 2 srednja limuna, 7 žlica meda, kao i litra i pol filtrirane vode.

U lonac dodajte polovicu jednog limuna i nasitno narezani crveni luk pa popržite. Potom ulijte vodu te kuhajte dok trećina tekućine ne ispari.

Na kraju dodajte med i ostatak limuna te sve dobro izmiješajte. Ostavite ovu mješavinu da odstoji preko noći. Sutradan procijedite i prelijte u staklenku.

Uzimajte po 1 žlicu ovog prirodnog lijeka prije svakog obroka.

6. Crna rotkva i med

Crna rotkva i med su zaista izvanredna kombinacija za zdravlje pluća. Crnu rotkvu možete očistiti i naribati te preliti medom, a zatim to i konzumirati.

No, prirodni lijek za pluća možete pripremiti i tako da crnoj rotkvi odrežete vrh pa je izdubite. Sredinu napunite medom (ne do vrha), poklopite i ostaviti da odstoji 12 sati. Potom konzumirajte.

Ovaj narodni lijek od crne rotkve i meda i danas mnogi pripremaju kao pomoć kod upale pluća, bronhitisa i drugih tegoba dišnog sustava.

7. Oblozi od hrena

Hren je prirodni lijek koji povoljno djeluje na sve bolesti respiratornog sustava, pa tako i na upalu pluća.

Možete ga naribati pa staviti u pamučnu krpu ili gazu te položiti na prsni koš. Ostavite da neko vrijeme djeluje.

Od naribanog hrena možete pripremati i ljekoviti čaj, koji će vam olakšati disanje.