Austrija će primiti dodatnih 100.000 doza Pfizerovog cjepiva protiv covida-19 kojim će cijepiti odrasle u alpskoj regiji Tirol, jednom od najvećih žarišta južnoafričke varijante koronavirusa u Europi, priopćila je danas vlada.

Prošli mjesec je vlada uvela negativni test na koronavirus kao obvezujući za izlazak iz Tirola. Studije pokazuju da bi postojeća cjepiva mogla imati manju učinkovitost protiv te varijante.

"Ta varijanta predstavlja prijetnju svima nama, ne samo u Tirolu"

"Naš je cilj da tu varijantu suzbijeno najbolje što možemo. Ta varijanta predstavlja prijetnju svima nama, ne samo u Tirolu nego i u cijeloj Austriji", rekao je kancelar Sebastian Kurz.

Broj aktivnih slučajeva u Tirolu je s 200 pao na ispod 100.

Kurz je dodao da će se provesti istraživanje kako bi se utvrdilo je li cjepivo Pfizer/BioNTech učinkovito protiv južnoafričke varijante u onoj mjeri koju vlada očekuje.

Austrija je dio programa nabavke cjepiva Europske unije, a Europska komisija je odobrila isporuku dodatnih doza za sve odrasle u tirolskom okrugu Schwaz, najteže pogođenom južnoafričkom varijantom.

Skijalište Ischgl ostaje zatvoreno

Austrijsko skijalište Ischgl je odlučilo da neće raditi ove zime, objavila je agencija dpa.

"Završili smo s ovom zimom", rekao je u srijedu turistički direktor Andreas Steibl, prenosi dpa.

Silvrettaseilbahn, tvrtka koja upravlja skijalištem, izjavila je da je ta odluka donesena zbog visoke stope zaraze koronavirusom, ograničenja putovanja i slabim izgledima za ublažavanje restrikcija u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Iako je bila dano dopuštenje za njegovo otvaranje, Ischgl je ove sezone ostao zatvoren.

Skijaški centar Ischgl u Tirolu bio je jedno od žarišta koronavirusa prošle godine.