Austrija planira polako otvaranje ekonomije od svibnja, nakon mjeseci zatvorenih restorana, kafića hotela i mjesta za rekreaciju, najavio je u petak kancelar Sebastian Kurz.

Prvi koraci prema otvaranju turističkih, gastronomskih, kulturnih i sportskih mjesta će biti mogući od idućeg mjeseca, rekao je u petak austrijski kancelar Sebastian Kurz. Nije dao konkretan datum, no najavio je da će se više detalja znati idući tjedan, kazao je Kurz, a prenosi agencija dpa.
 
„Sloboda je nadohvat ruke“, poručio je austrijski čelnik.  Važnu ulogu u opreznom otvaranju Austrije imat će maske, testiranje i planirana zelena potvrda za one koji su cijepljeni, imaju negativan test na covid-19 ili su se oporavili od zaraze.

„Dotad ćemo imati konstantno masovno testiranje“, naglasio je.  Broj zaraženih u Austriji u proteklo je vrijeme u padu, a situacija je bolja i na odjelima intenzivne njege.  Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Austrija u protekla dva tjedna na 100 tisuća stanovnika ima 454 zaraženih. Hrvatska po istoj stopi ima 626 zaraženih.