Na području male općine Jezero u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine pronađene su nove značajne zalihe zlata prigodom istražnih radnji koje provode radnici Lykos Balkan Metals, priopćeno je iz bosanskohercegovačke podružnice australske kompanije koja provodi istraživanja na više lokacija diljem BiH.

Zlato je otkriveno na lokaciji Zekilova kosa, a posljednja analiza koja je rađena u laboratorijama potvrdila je postojanje većih količina zlata, koje u pojedinim dijelovima sadrže i do 4,89 grama zlata po toni.

Tim istraživanjima koja traju nekoliko mjeseci obuhvaćena je površina od 1,2 četvorna kilometra. S obzirom na otkriće zlatonosnih naslaga, najavljuje se proširenje istraživanja na sjeverozapadnome dijelu toga lokaliteta.

"Dalje praćenje ovih izvrsnih rezultata bez sumnje je opravdano, a očekujemo da ćemo što skorije dobiti i suglasnost lokalne samouprave za nastavak geoloških istraživanja", rekao je izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals Mladen Lujić. Pri tome je istaknuo kako posebnu pozornost prigodom istraživanja ova kompanija posvećuje očuvanju životne sredine. Ova općina nalazi se nedaleko od Jajca u središnjem dijelu BiH na međuentitetskoj granici Federacije BiH i Republike Srpske.

Iz ove kompanije su naveli kako su ranije ove godine potvrđena značajna nalazišta zlata. Lykos Metal Balkan iz BiH u vlasništvu australske kompanije Lykos Metals Limited, koja obavlja istraživanja rijetkih ruda na četiri lokaliteta u Bosni i Hercegovini.