Desetine tisuća Australaca potražilo je skloništa nakon što su vlasti upozorile da je prekasno da napuste svoje domove uslijed sve većeg broja požara koji nekontrolirano gore u prirodi u velikom području duž istočne obale.

Dužnosnici su objavili 14 urgentnih upozorenja u Novom Južnom Walesu, a svako pokriva po nekoliko naselja. Do popodnevnih sati po lokalnom vremenu više od 78 posto požara gorjelo je nekontrolirano u “katastrofalnim” uvjetima.
 

Požar koji je izbio u sjevernim predgrađima Sidneya odmah je prekinuo izlazne rute za neke stanovnike.

“Ovo će se samo pogoršati tijekom popodneva, pošto se vremenski uvjeti i dalje pogoršavaju, a naročito je vjetar sve jači”, rekao je vatrogasni zapovjednik Novog Južnog Walesa Shein Fitzsimons On je izjavio da je jedan vatrogasac tijekom intervencije doživio srčani udar i da nije poznato u kakvom je stanju.

Požari koji zahvaćaju rastinje vrlo su česti i opasni u Australiji tijekom ljetnog razdoblja, ali je žestina ovogodišnjih požara iznenadila mnoge.

Vatra se širi po vrlo suvom području poslije trogodišnje suše u dijelovima Novog Južnog Walesa i Queenslanda. Stručnjaci kažu da je situacija pogoršana uslijed klimatskih promjena.