Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je neprihvatljivima ocijenio oštre kritike koje je u ponedjeljak sirijski predsjednik Bašar al-Asad uputio Francuskoj izjavom da "podržava terorizam".
 
"Od početka smo bili dosljedni u borbi protiv jedinog neprijatelja, skupine Islamska država (IS)" u Siriji", rekao je Macron novinarima i dodao da su zato te optužbe neprihvatljive, jer ako se netko borio i mogao bi pobijediti do kraja veljače, onda je to međunarodna koalicija.
 
Macron: Sirijski narod ima jednog neprijatelja, on se zove Bašar

 
"Sirijski narod ima jednog neprijatelja, on se zove Bašar. To je stvarnost", nastavio je francuski predsjednik i spomenuo milijune Sirijaca koji su pobjegli iz zemlje nakon ugušene pobune 2011. tijekom Arapskog proljeća.
 
Ako želimo izgraditi mirovni proces koji će donijeti stabilnost, moramo strane dovesti za pregovarački stol, istaknuo je Macron. To je proces u kojem će predstavnici Bašara al-Asada biti ovdje, jer je on na čelu države, ali je neophodno da cijela oporba bude nazočna i da imamo politički i izborni proces koji omogućuje svim Sirijcima da se mogu izraziti, istaknuo je.
 
Macron je također istaknuo da ne vjeruje da se može postići trajni mir i političko rješenje bez Sirije i Sirijaca. Istaknuo je da ne vjeruje da se Sirija svodi na Bašara al-Asada.

Asad: Francuska je bila nositeljica podrške terorizma u Siriji
 
Asad je u ponedjeljak izjavio da je "Francuska bila nositeljica podrške terorizma u Siriji od prvih dana" sukoba. Aludirao je na podršku koju je Pariz dao pobunjenicima koji se bore protiv njegova režima od 2011. i koje Damask naziva teroristima.
 
Posljednji krug pregovora organiziran pod okriljem UN-a između sirijskog režima i oporbe završio je u četvrtak u Ženevi bez pomaka.
 
Do danas su svi pokušaji pronalaženje izlaza iz sirijskog sukoba bili neuspješni, a glavni kamen spoticanja je sudbina predsjednika Asada.
 
Umjesto Ženeve Damask preferira proces u Astani, pod pokroviteljstvom Rusije, glavnog saveznika režima. Macron smatra da proces u Astani neće donijeti rezultate jer ne omogućuje pravednu zastupljenost oporbe.
 
U sukobu u Siriji poginulo je više od 340.000 osoba i milijuni su raseljeni i izbjegli.