Permafrost ili stalno zamrznuto tlo na ispostavama u kanadskom dijelu Arktika počeo se otapati 70 godina ranije nego što je to predviđeno, javlja The Guardian.

Znanstvenici sa sveučilišta Alaska Fairbanks zapanjeni su koliko je brzo niz neuobičajeno vrućih ljeta destabilizirao gornje slojeve golemih blokova leda koji su bili smrznuti tisućama godina. Smatraju kako je to znak da se globalne klimatske promjene zbivaju brže nego što su to klimatolozi predvidjeli.

"Ono što smo vidjeli bilo je nevjerojatno", izjavio je za Reuters geofizičar Vladimir Romanovski. "To pokazuje da je klima sada toplija nego u bilo kojem drugom trenutku u posljednjih 5000 ili više godina."

Početak katastrofe

Znanstvenike brine stabilnost permafrosta zbog toga što bi brzo otapanje moglo osloboditi goleme količine stakleničkih plinova koji će dodatno ubrzati globalno zatopljenje.

Upozoravaju kako bi snažan porast u globalnoj temperaturi mogao ugroziti održivost naše cijele industrijske civilizacije.

"Otapanje permafrosta jedna je od kritičnih točaka početka klimatske katastrofe i događa se pred našim očima", rekla je Jennifer Morgan, izvršna direktorica organizacije Greenpeace International. "Ovo prerano odmrzavanje jasan je signal da moramo smanjiti emisije stakleničkih plinova i da to trebamo učiniti - odmah."