Kako doznaje Ero.tel, uprava Aluminija primit će na razgovor predstavnike arapskih investitora 10. listopada. Radi se o istim onima koji su prije nekoliko dana “poljubili” vrata nekadašnjeg giganta nakon što su federalni premijer Fadil Novalić i ministar industrije, rudarstva i energetike Nermin Džindić pokušali na silu pokušali organizirati sastanak dvije strane.

Uprava Aluminija je odbila takav način razgovora i pritisaka, te su zatražili dodatne informacije o tvrtci koju predstavljaju navodni investitori. Kako doznajemo, ovaj put se sastanak organizira po pravilima koje je postavila uprava Aluminija i ostaje za vidjeti u kojem tonu će proteći najavljeni razgovori.

Kako je prije nekoliko dana za Ero.tel rekao predstavnik malih dioničara Aluminija Samir Anić, priča oko arapskih investitora je obična prevara, a zašto bošnjačka strana inzistira da se i oni uvedu u pregovore oko kupovine ugašene tvornice ostaje nejasno.

Anić je rekao kako se radi o tvrtci koja nema ni 100 zaposlenih, te imaju nekoliko bušilica i brusilica, te je postavio pitanje kako je moguće da netko takav kupi Aluminij? Naravno, odgovora na ovo pitanje nije bilo. On se svakako očekuje 10. listopada kada bi arapski investitori trebali pojasniti što sve ima njihova tvrtka, što žele od Aluminija i imaju li uopće kapaciteta preuzeti nekadašnjeg giganta.

To su pitanja na koja će investitori prvo morati dati odgovore i upravi Aluminija, ali i javnosti u Hercegovini, osobito radnicima Aluminija.

Inače, predstavnici Vlade FBiH već mjesecima ponavljaju kako nisu većinski vlasnici Aluminija, te kao takvi ne snose odgovornost za događaje u mostarskoj tvornici. Ipak, kada su u pitanju investirori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Novalić i Džindić se ponašaju kao većinski vlasnici tvornice i pokušavaju u cijelosti upravljati procesima. Ovaj put, uprava Aluminija je imala odgovor na takav način ponašanja.

M.K.