Ruski predsjednik Vladimir Putin isključio je u ponedjeljak "apokaliptični scenarij" za Ukrajinu gdje su se sukobi između redovnih snaga i proruskih separatista nastavili na pobunjenom istoku usprkos relativnom smirivanju.

''Mislim da je apokaliptični scenarij malo vjerojatan i nadam se da se nikada neće dogoditi'', kazao je Putin u razgovoru za državnu televiziju Rossia-1.

Ako se sporazumi iz Minska, prekid vatre na istoku Ukrajine i povlačenje teškog oružja od linije fronta "poštuju, to je siguran put prema normaliziranju situacije u toj regiji", ocijenio je on.

Putin je pozvao ukrajinske vlasti da "omoguće da se vrati u normalu život u ovoj velikoj europskoj zemlji" i da "na civiliziran način urede svoje odnose s jugoistokom zemlje".

Primirje je službeno stupilo na snagu 15. veljače, u skladu sa sporazumima iz Minska potpisanim u glavnom gradu Bjelorusije nakon maratonske noći pregovaranja između ruskog, ukrajinskog i francuskog predsjednika i njemačke kancelarke.

Ukrajinska vojska i pobunjenici od tada ne prestaju da se uzajamno optužuju za kršenje primirja.

Kijev i zapadne zemlje optužuju Rusiju da podržava separatiste oružjem i trupama dok Moskva negira umiješanost u sukobe, u kojim je za deset mjeseci bilo 5.700 mrtvih.

Fena