Antibiotik koji su znanstvenici razvili prije oko 80 godina, nakon čega je dugo bio "pometen pod tepihom", mogao bi biti jedno od rješenja za rastuću prijetnju superbakterija otpornih na lijekove. Polovina antibiotika koje danas koristimo varijacija je spojeva pronađenih prije gotovo jednog stoljeća, tijekom takozvanog zlatnog doba antibiotika.

Jedan od njih, streptotricin, izoliran 1940-ih, pokazivao je velik potencijal zbog svoje sposobnosti liječenja infekcija uzrokovanih gram-negativnim bakterijama. Za razliku od gram-pozitivnih bakterija, ovim mikrobima nedostaje čvrsta stanična stijenka koju ciljaju mnogi antibiotici. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2017. objavila popis najopasnijih patogena otpornih na lijekove, a većinom su to bile gram-negativne bakterije.

Odbačen prije mnogo desetljeća

No unatoč svom ogromnom potencijalu, streptotricin je bio odbačen. Naime, tijekom početnih istraživanja utvrdilo se da je toksičan za ljudske bubrege. Patolog James Kirby sa Sveučilišta Harvard i njegovi kolege "iskopali" su ovaj zaboravljeni antibiotik, istražili njegova svojstva i predstavili ga pod novim imenom - nourseotricin.

"S pojavom patogena rezistentnih na više lijekova, za koje postoji malo ili nimalo dostupnih antibiotika za liječenje, vrijeme je da ponovno razmotrimo i istražimo potencijal onoga što smo prije previdjeli", rekao je Kirby za ScienceAlert.

Nourseotricin proizvode gram-pozitivne bakterije iz tla. Radi se zapravo o mješavini antibiotika, streptotricina F (S-F) i streptotricina D (S-D). Dok nourseotricin i S-D imaju toksične učinke na stanice bubrega, Kirby i njegovi kolege su ustanovili da to nije slučaj za S-F. Ovaj spoj je još uvijek vrlo učinkovit u ubijanju gram-negativnih bakterija otpornih na lijekove, ali u koncentracijama koje nisu toksične.

Velik potencijal

Prilikom testiranja na miševima S-F je uspio likvidirati soj bakterija koji se pokazao otpornim na brojne postojeće lijekove, sve s minimalnom ili nikakvom razinom štetnosti. "Bakterije koje žive u tlu su kroz eone evolucije shvatile kako napraviti antibiotik koji može prodrijeti kroz oklop gram-negativnih bakterija", rekao je Kirby.

"Streptotricini su jedan od rezultata ove stalne utrke u naoružanju kako bi se preživjelo na bojnom polju života. Ovi spojevi nude jedinstveno rješenje za prodiranje u obrambene mehanizme gram-negativnih patogena", dodao je.

Još uvijek nije sasvim jasno na koji točno način streptotricin ubija superbakterije, no izgleda da se veže na gram-negativne bakterije i oštećuje njihovu proizvodnju proteina na drugačiji način od ostalih lijekova. Ako znanstvenici shvate mehanizam iza ovog procesa, mogli bi lakše razviti potpuno novu klasu antibiotika koji mogu pomoći u uništenju bakterija otpornih na postojeće lijekove.

Istraživanje naziva Streptothricin F is a bactericidal antibiotic effective against highly drug-resistant gram-negative bacteria that interacts with the 30S subunit of the 70S ribosome objavljeno je u časopisu PLOS Biology.