Kada Ante Čačić u ponedjeljak objavi popis reprezentativaca, jedno ime na njemu moglo bi šokirati javnost. Kako saznajemo iz krugova bliskih HNS-u, izbornik bi mogao rehabilitirati Eduarda da Silvu i ponuditi mu pozivnicu za Francusku!

Tragom te informacije stigli smo do izbornika koji nije bio iznenađen našim upitom.

- Gdje gori? - javio se Ante Čačić u subotu poslijepodne.

- Očito na relaciji HNS - Šahtar - replicirali smo nakon čega mu je sve bilo jasno.

- Kratko, Eduardo je u mojim razmišljanjima, a svi koji su tamo mogu biti na popisu. Pričekajte do ponedjeljka - bio je štur izbornik na direktno pitanje vraća li napadača Šahtara u reprezentaciju od koje se oprostio nakon SP-a u Brazilu. Dakle, priča definitivno nije bila iz sfere rekla-kazala. Previše osoba nam je natuknulo kako Čačić već neko vrijeme ozbiljno razmišlja o Eduardu da bi bilo slučajno. Doduše, nitko od njih nije otišao toliko daleko da kaže kako je to gotova stvar, ali gdje ima dima ima i vatre.

Zvali smo i glavnog junaka ove priče, ali uvijek susretljivi Eduardo preko posrednika se zahvalio na zanimanju i poručio kako za sada ne bi htio izlaziti u medije. Barem ne još. Ipak, saznajemo kako njegova razmišljanja idu u smjeru ‘prije ne, nego da, ali...’.

Boji se reakcije navijača

No, taj ‘ali’ je presudan u ovoj storiji. Naime, Eduardo se prije svega ne želi nametati, pogotovo u kontekstu činjenice da se od reprezentacije oprostio javnim pismom po povratku sa SP-a u Brazilu. Ima dojam kako bi promjena stava utjecala na navijače do čijeg je mišljenja Eduardu izuzetno stalo. Poručio nam je kako ima nekoliko dobrih ponuda i da ne treba biti u krugu kandidata za Euro kako bi mu to pomoglo da dobije novi ugovor. Ipak, ključna rečenica koju smo čuli jest da ako ga izbornik doista treba, spreman je ‘pješke doći na okupljanje reprezentacije u petak u hotelu As na Zelengaju’. Dakle, još uvijek je sve otvoreno i ne treba biti posebno iznenađen ako se ime Eduarda da Silve ipak pojavi na popisu kandidata za Francusku.

Pomogli Šuker i Srna

Zanimljiva je i priča kako se sve to odigralo zadnjih mjeseci. Jer, kada smo zadnji put sreli Eduarda, a bilo je to tijekom priprema Dinama u La Mangi, bivšem reprezentativcu nije bilo niti u peti da bi mogao biti u kombinacijama izbornika. Iako je nastup na Euru izazov za svakog igrača osim Dejana Lovrena, Eduardo je smatrao da je u godinama kada se mora sačuvati i malo stati na loptu. Uglavnom, indirektno nam je dao do znanja kako reprezentacija ne dolazi u obzir, još manje njegov povratak u Dinamo, što nam se činilo da je aktualnija priča od reprezentacije.

A onda je krenula misija. Izbornik je imao dva otvorena razgovora, posljednji prije desetak dana u Kijevu gdje je Čačić bio u posjeti kapetanu Srni. Što su si tada rekli, ostaje među njima, ali na kraju je sve bilo otvoreno. Saznajemo kako je Eduarda zvao i predsjednik Davor Šuker te da je bitnu ulogu imao i Darijo Srna. I nakon svega, početni otpor Eduarda da Silve počeo je slabjeti. Želju Ante Čačića da ga ima u rosteru potkrijepile su dobre igre Dudua u dresu Šahtara s kojima se izborio za novi ugovor u Ukrajini, ali i dvije sjajne ponude. Jedna je iz Kine, druga iz Dubaija.

Je li na kraju uspjelo, saznat ćemo već u ponedjeljak oko 12.30, kada Ante Čačić krene s imenima Hrvata koji će put Francuske.