Bosna i Hercegovina daleko je od ulaska u Europsku uniju. No, europski predstavnici jasno se zauzimaju za napredak bh. europskog puta. To je potvrđeno i donošenjem rezolucije Europskog parlamenta o BiH.

Donošenje rezolucije o BiH pozdravio je zastupnik u Europskom parlamentu Paulo Rangel, koji je specijalni izvjestitelj za BiH.

Rekao je kako je Bosne i Hercegovina zemlja u srcu Europe te da joj je prirodno mjesto u Europskoj uniji, ali da je put dug i nužne su brojne reforme.

"Zbog toga pozivamo vlasti u BiH i političke lidere da se posvete jedinstvenom cilju: da premaše podjele i nađu široki i inkluzivni konsenzus, da osiguraju funkcioniranje institucionalne strukture koja poštuje multikulturalnu prirodu zemlje, da garantiraju vladavinu prava i slobodu medija, reformiraju ekonomiju i kreiraju više mogućnosti za mlade ljude", kazao je Rangel.

BiH se nada kandidatskom statusu

Sve ovo ponovljeno je bh. političarima tisuću puta do sada, prenosi BHRT.

Iako ne provode reforme koje se od njih traže i dalje se nadaju kandidatskom statusu. Međutim, prema mišljenju analitičara, BiH će još dugo čekati na kandidatski status, unatoč najavama domaćih vlasti.

"I sada imamo najave da će se kroz usvajanje određenih reformski zakona doći do kandidatskog statusa do kraja ove godine, međutim mislim da ne možemo očekivati da će se ti reformski zakoni usvojiti barem ne u onom obimu u kojem je to dovoljan pokazatelj eu komisiji koja će nakon toga pozitivno ocijeniti stanje u BiH u kontekstu određenih pomaka", kazao je analitičar Rasim Ibrahimagić.

Novo Izvješće podijeljeno je u sedam poglavlja i obuhvaća dobro poznate zahtjeve koji se odnose na proces pomirenja, funkcioniranje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost. Poznavatelji prilika ove poruke ocjenjuju kao realne uz obvezan rad nadležnih.

"Moguće je napraviti nešto na izbornom zakonodavstvu i osigurati da iduće godine izbori u BIH budu u prvom smislu legitimni. Potrebno je ukloniti sve elemente diskriminacije, možda je potrebno promijeniti nešto i u ustavnom modelu i osigurati funkcionalan izbor političkih predstavnika iduće godine", istaknuo je hrvatski politički analitičar Davor Đenero.

Završena priča o non-paperu

Donošenjem ovakve rezolucije jasno je stavljena točka na i od strane europskog parlamenta kada je riječ o bilo kakvim vrstama non papera i sličnih dokumenata, koje bi u BiH izazivali određene nemire i bilo kakve političke konfrontacije, smatra glavni tajnik Europskog pokreta u BiH.

"I iz tog razloga ova odluka europskog parlamenta je jasno potvrdila da europska administracija podržava suverenitet, politički integritet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. I u tom kontekstu sva daljnja razgrađivanja I takve politike padaju u vodu", naglasio je generalni tajnik Europskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

Dodaje i to kako se tako Bosna i Hercegovina udaljava s puta ka Europskoj uniji. Smatra kako se smjernice iz rezolucije moraju zaozbiljno uzeti i detaljno analizirati, kako bi se moglo ubrzano početi implementirati ono što EU zahtijeva od Bosne i Hercegovine. A pomaci će ovisiti o političkoj volji domaćih vlasti.

Donošenjem rezolucije Europski parlament jasno je ukazao u kojem smjeru treba ići politika Bosne i Hercegovine.