The Wall Street Journal objavio je kako je troje istraživača s Instituta za virologiju u kineskom gradu Wuhanu (WIV) zatražilo bolničko liječenje u studenom 2019. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je Kina objavila pandemiju covida-19.

Pozivaju se pritom na dosad nepoznato američko obavještajno izvješće.

Kako pišu, izvještaj u kojim su svježe infomrmacije o broju oboljelih istraživača, trenutku njihova oboljenja i njihovim posjetima bolnici, može osnažiti pozive na širu istragu o tome je li koronavirus mogao pobjeći iz laboratorija, prenosi Reuters.

Sastanak o drugoj fazi istrage

Izvještaj se pojavio uoči sastanka glavnog tijela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja će raspravljati o sljedećoj fazi istrage o podrijetlu covida-19. Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost nije željela komentirati pisanje Wall Street Journala, ali rekla je da administracija predsjednika Joea Bidena i dalje ima “ozbiljna pitanja o prvim danima pandemije, uključujući njeno izvorište u Narodnoj Republici Kini”.

Rekla je i kako američka vlada surađuje s WHO-om i drugim državama na stručnoj procjeni podrijetla pandemije “koja neće biti podložna utjecajima ili politizaciji”.

“Nećemo davati izjave koje prejudiciraju tekuću studiju WHO-a o izvoru virusa SARS-CoV-2, ali bilo nam je jasno da bi međunarodni stručnjaci trebali temeljito procijeniti razumne i tehnički vjerodostojne teorije”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

The Wall Street Journal piše kako su sadašnji i bivši američki dužnosnici, nakon što su upoznati s obavještajnim podacima o istraživačima u kineskom laboratoriju, iznijeli čitav niz stavova o snazi dodatnih dokaza koji podupiru izvještaj, dok je jedna neimenovana osoba rekla da je potrebna “daljnja istraga i dodatni dokazi”.

Kina: Bijeg virusa iz laboratorija je malo vjerojatan

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je primijetilo da je skupina znanstvenika WHO-a, nakon posjeta wuhanskom virološkom institutu, zaključila kako je “bijeg” virusa iz laboratorija iznimno malo vjerojatan.

“SAD nastavlja pretjerivati s teorijom curenja virusa iz laboratorija. Radi se o zabrinutom traženju izvora pandemije ili pokušaju skretanja pozornosti?”, odgovorilo je kinesko ministarstvo na zahtjev The Wall Street Journala za komentarom.

Trumpova administracija rekla je kako sumnja da je virus pobjegao iz kineskog laboratorija, ali Peking to poriče . Jedan dokument američkog State Departmenta, objavljen potkraj Trumpova mandata, kaže da “američka vlada ima razloga vjerovati kako je nekolicini istraživača WIV-a pozlilo u jesen 2019. godine, prije prvog utvrđenog slučaja koronavirusa, sa simptomima koji su u skladu s covidom-19 i uobičajene sezonskom gripom”.

U izvještaju nije navedeno o koliko se istraživača radi. Kina je WHO-ovoj istraživačkoj skupini odbila dati neobrađene podatke o prvim slučajevima covida-19.