DARPA, američka vojna agencija objavila je kako radi na testiranju novog EXACTO metka kojim se može upravljati. U videu koji su priložili uz službenu objavu možete vidjeti demostraciju pogađanja mete ovim metkom iz puške, ali i princip rada puške s optičkim nišanom koju mogu, kako navode, koristiti i neprofesionalni snajperisti

Ovo što je DARPA proizvela do sada se činilo samo kao proizvod iz nekog futurističkog filma, no radi se tek o početku razvoja sustava pametnih municija - rekao je Jerome Dunn, inače DARPA-in programski menadžer. Iz demonstracije prikazane u videu možemo vidjeti kako EXACTO pogađa mete na snajperskim udaljenostima i to s velikom preciznošću, dok je za razliku od EXACTO-a standardna municija dosta neprecizna i ovisna o vremenskim uvjetima te udaljenosti mete.

Inžinjeri koji stoje iza ovog projekta nisu htjeli odati više detalja o tehnologiji na kojoj se bazira sustav navođenja, navodi se tek plan prema kojem bi ovu tehnologiju američki snajperisti mogli dobiti u ruke već sljedeće godine.