Dvojica državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima terorističkih organizacija u Siriji i Iraku u narednim će danima biti prebačeni u BiH, a dogovor o tome već je postignut između vlasti te zemlje i SAD-a, piše Dnevni avaz.

Avaz tvrdi kako je riječ o Aliji Keseroviću i Amiru Selimoviću, pripadnicima ISIS-a zarobljenim u nedavnim sukobima sa snagama protuterorističke koalicije koje čiste posljednje džepove otpora terorističkih skupina u Siriji.

Keserović i Selimović od ranije su na crvenim tjeralicama Interpola, a vlasti BiH traže ih zbog povezanosti s terorizmom. Prema dostupnim informacijama, njih dvojica bili su pripadnici terorističkih skupina Islamske države, odnosno fronta Al-Nusra.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je kako će dvojica bosanskohercegovačkih državljana koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Iraku uskoro biti izručena BiH vlastima.

Najtraženiji bosanski terorist navodno se skriva u Libiji

Oni bi trebali biti prebačeni američkim zrakoplovom te potom predani pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i odmah pritvoreni, a nakon toga se može očekivati njihovo procesuiranje pred pravosudnim tijelima BiH.

Na Interpolovim tjeralicama trenutačno su imena 25 osoba podrijetlom iz BiH koje se povezuje s terorizmom. Među njima je i Emir Ališić koji je, prema dostupnim informacijama, u Siriji zarobljen 2018. godine zajedno s posvojenim sinom Hamzom Labidijem, no njihovo izručenje za sada nije najavljeno.

Američke snage su uz pomoć kurdske vojske prošle godine zarobile i Ališića i njegovog posinka Labidija. Najtraženiji s popisa terorista, nekadašnji vođa zajednice radikalnih islamista u BiH Nusret Imamović, navodno je uspio pobjeći u Libiju gdje se trenutno skriva.